Intresset för förnybar energi har aldrig varit större. En utveckling som man på investmentbolaget abrdn ser mycket positivt på och hoppas att världens investerare ska få upp ögonen för.
abrdn: "Ukrainakriget öppnar för kinesisk solenergi"
Mest läst i kategorin
Sol, vind och hav
I takt med att allt fler företag väljer att satsa på förnybara energikällor och efterfrågan stiger ökar också kraven på vår omvärld.
Detta eftersom en övergång från fossila bränslen till koldioxidfria alternativ, sol, vind och hav kommer att kräva en reglering av såväl våra tankesätt som hur vi gör affärer.
Tittar man man på hur det hittills sett ut har mycket hänt bara under de senaste åren, vilket kulminerade under 2021 då den kinesiska regeringen överraskade världen.
Senaste nytt
Stora möjligheter i Kina
“Kina gav ju ett löfte om noll nettoutsläpp år 2060 och har även åtagit sig att ha 25 procent förnybar energi i energimixen till år 2030″, säger Mubashira Bukhari Khwaja, Investment Director på det brittiska investmentbolaget abrdn.
Med bred erfarenhet som investerare och ett brinnande intresse för hållbara företagslösningar, ser Mubashira Bukhari Khwaja stora möjligheter i Kinas växande engagemang och hoppas att det kan generera i nya innovationer på den gröna marknaden.
Kostnadseffektiva solcellslösningar
Som något av pionjärer på området har kinesiska företag visat prov på såväl teknisk expertis som forskning när det gäller att ta fram kostnadseffektiva solcellslösningar av hög kvalitet.
Ett exempel är Sungrow Power, världsledande inom solväxelriktare som omvandlar den likström som skapas på solgårdar till en alternativ ström som nätet är designat för att överföra.
De är också ett av de ledande företagen inom energilagringstjänster.
Enligt Mubashira Bukhari Khwaja gör detta Sungrow och liknande kinesiska företag som globala ledare mycket attraktiva, både för världen i stort och för de investerare som vill göra säkra investeringar och påskynda energiomställningen.
Utfasning av fossila bränslen
Hon nämner även EU som tagit krafttag i frågan om fossila bränslen, som enligt den gröna given ska fasas ut till 2030 och ersättas med förnybar energi.
Bland annat genom att tillvarata den fulla potentialen hos den havsbaserade vindkraften inom EU.
En energiomställning som om den går i lås skulle minska koldioxidutsläppen och bromsa klimatförändringarna. Ett måste om målet att omvandla den globala energisektorn ska kunna uppnås.
Påskyndar utvecklingen
Ett högt uppsatt mål som just nu utmanas av kriget i Ukraina med stigande priser på bränsle och el. Något som Mubashira Bukhari Khwaja dock tror kan komma att gynna grön energi, trots ekonomiska utmaningar.
“Situationen där man just nu sanktionerar rysk olja och gas kommer snarast att gynna solenergin och påskynda dess utveckling i Europa”, säger hon.
“Eftersom Ryssland är den största leverantören av gas i Europa kommer man behöva hitta nya, hållbara energilösningar snabbare än vad som annars varit fallet. Så det är trots den tragiska situationen en ljuspunkt.”
Läs gärna mer om abrdn och solenergi här!
Läs även: Skenande bränslepris – så påverkas omställningen
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.