Extrem värme över hela Europa sommaren 2022 ligger bakom mer än 70 000 dödsfall, men den siffran speglar bara en bråkdel av de hälsoeffekter klimatförändringarna har.
70 000 européer dog av extrem värme 2022 – i år kan det bli fler
Mest läst i kategorin
Enligt en ny studie dog över 70 066 människor i Europa av extrem värme förra året. I år ser vi ut att vara på våg mot ännu högre dödssiffror, det skriver Forbes.
De varmaste åren
Siffran är mer än en 10-procentig ökning från tidigare estimat på cirka 62 000 dödsfall på grund av extrem värme år 2022.
I år har temperaturen världen över åter slagit rekord och förra årets dödssiffra kommer troligtvis överträffas.
De senaste åtta åren har varit de varmaste som har uppmätts och 2023 är på väg att bli det allra varmaste året hittills, kommande år väntas dessutom bli ännu varmare.
Mänsklig aktivitet
En del av denna ökade värme har naturliga orsaker, som det återkommande klimat- och hydrologiska fenomenet El Niño i Indiska oceanen och Stilla havet.
Men det finns överväldigande bevis för att mänsklig aktivitet värmer upp jorden och experter varnar för att vi, genom att fortsätta bränna fossila bränslen och släppa ut växthusgaser, är på väg mot en brytpunkt som kan orsaka en katastrofal, permanent förändring av vår miljö.
De värsta skadorna kan mildras om vi vidtar snabba och drastiska åtgärder för att minska utsläppen, men de kan inte undvikas helt.
Intensivare och oftare
Extrema väderhändelser som översvämningar, extrem värme, torka, bränder, stormar och köldknäppar förväntas bli intensivare och inträffa oftare.
När konsekvenserna av klimatförändringarna bedöms är dödlighet ett nyckeltal, men det är mycket som inte fångas upp av det.
Vår hälsa hänger ihop med vår miljö och klimatförändringarna kommer påverka vår hälsa och vårt välbefinnande.
Mat, vatten och smitta
Klimatstress kommer förstärka problem med tillgång på mat och vatten världen över, problem som redan är stora och påverkar miljarder människor.
Risken för vatten- och livsmedelsburna sjukdomar ökar och infektionssjukdomar som malaria, Zika, denguefeber och gula febern kan komma att spridas till nya delar av världen.
När viktiga livsmiljöer förstörs blir det mer sannolikt att fler virus, som Ebola, Marburg och Nipah sprids från djur till människor.
Luftföroreningar och trauma
Dessutom kopplas luftföroreningar till ökad risk för hjärtsjukdomar, cancer och psykiska sjukdomar, samt ökad risk att drabbas av infektionssjukdomar.
Det finns även bevis för att klimatförändringarna påverkar människors mentala hälsa och att stora väderhändelser med traumatiska upplevelser kan orsaka ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom och missbruksstörningar.
Mer värme kan vara dåligt för människors mentala välbefinnande och höga temperaturer har kopplats till fler självmord och fler sjukhusbesök och inläggningaar på grund av psykisk ohälsa.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Extrem värme dödar fler än orkaner och bränder Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.