Dagens PS

500 miljögrupper backar upprop mot CCS

CCS
CCS-anläggning i USA i bakgrunden och det öppna brevet infällt. (Foto: TT/Washington Post)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2021Publicerad: 22 juli 2021

500 miljögrupper har skrivit på ett upprop mot koldioxidinfångning (CCS) – som de menar är en “farlig distraktion” i klimatkrisen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

500 miljö- och samhällsgrupper, allt från lokala utomhusklubbar till Greenpeace USA, vädjar i ett gemensamt upprop till USA och Kanadas regeringar att sluta tillåta och sponsra koldioxidinfångning (Carbon Capture and Storage eller CCS), från fossila bränslen – och i stället jobba hårdare för att få bort fossila bränslen. Det rapporterar Daily Climate.

“Det finns fortfarande inga projekt som fungerar någonstans i världen som har levererat i tid, på budget eller i de utlovade kvantiteterna”, skriver man i uppropet som är utformat som ett öppet brev med helsidesannonser i The Washington Post och The (Ottawa) Hill Times.

“Strider mot rättvis energiomställning”

CCS sägs i annonserna vara “onödigt, ineffektivt, exceptionellt riskabelt och strider mot en rättvis energiomställning och principerna för miljörättvisa.”

Uppropet organiseras av Center for International Environmental Law (CIEL), som i veckan släppte en rapport som hårt kritiserar teknologierna bakom CCS.

”Om du tittar på historien om infångning och lagring av koldioxid är det du ser nästan två decennier av en lösning på jakt efter botemedel”, sa CIEL:s vd Carroll Muffett till CNBC under tisdagen.

Sverige intresserat av norskt CCS-projekt

Sverige visade intresse för att delta i det norska CCS-projektet “långskepp” i början av juni, vilket Dagens PS rapporterade om. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) deltog då på en presskonferens med Cementa, dotterbolag till tyska HeidelbergCement, som tänkt bygga en CCS-anläggning på Gotland och frakta koldioxiden till Norge för lagring under Nordsjön.

Det är oklart hur det kommer att bli med den satsningen då Cementas ansökan om tillstånd att bryta kalk på Gotland underkändes av Mark- och miljööverdomstolen, berättar Per Brevik på HeidelbergCement för det brittiska arkitekturmagasinet Dezeen. Den domen har också lett till varningar om att Sverige står inför en stor kris i byggsektorn på grund av råmaterialbrist om inget görs.

ANNONS

Läs mer: CCS på Gotland och oljejättarna i ”projekt långskepp”

Läs mer: Expert: ”CCS är en falsk klimatlösning”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS