Dagens PS

2021: Rekord i förnybar energi – men mer krävs

Förnybar energi byggs ut i rasande takt. Ändå krävs det mer, konstaterar IEA i en prognos.
Förnybar energi byggs ut i rasande takt. Ändå krävs det mer, konstaterar IEA i en prognos. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 01 dec. 2021

Utbyggnaden av förnybar energi slog rekord 2021, visar en ny rapport från Energirådet IEA. Men utbyggnaden behöver bli ytterligare 80 procent snabbare för att nå klimatmålen. Kina har idag tagit på sig ledartröjan och bygger ut allt snabbare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världen må vara besviken på Kina efter de vaga löftena på COP26 I Glasgow, men det är ändå här som utbyggnaden av förnybart tar fart på allvar. Det konstaterar IEA I en ny rapport.  Det finns emellertid svårigheter på vägen. Dessutom räcker den rusande utbyggnadstakten ändå inte till, skriver CNBC om rapporten.

I år bygger världens länder ut sina förnybara energilösningar med motsvarande 290 gigawatt energikapacitet, konstaterar FN:s enerigråd IEA. 2021 kommer vi att ”slå ett nytt rekord i nya installationer” konstaterar man i rapporten.

Prognos: 60-procentig ökning 2020-2026

Prognosen för den framtida utbyggnaden av förnybar energi pekar skarpt uppåt. Den förnybara energikapaciteten kommer att stå för 4 800 gigawatt vid 2026, vilket är en 60-procentig ökning från nivåerna 2020. Av all energikapacitet som kommer att byggas ut 2026 räknar IEA med att 95 procent av ökningen kommer att utgöras av förnybar energi.

Ordet kapacitet star för den maximala möjliga mängd energi som en installation kan producera. Oftast genererar en anläggning mindre.

Kina, USA och Indien är avgörande aktörer i den framtida utbyggnaden spår IEA. Det är Kina som leder utvecklingen, med de två andra länderna i ledband.

“Vi har justerat upp vår prognos från förra året”, skriver IEA i rapporten. Energirådet menar att de nya målsättningarna från COP26 kommer att utmanövrera svårigheterna med dyrare solel och vindkraftverk.

Politik som överkommer hinder

Fatih Birol, generaldirektör på IEA, sager att rekordet I förnybar energi från 2021 är “ytterligare ett tecken på en framväxande ny typ av global energiekonomi”

ANNONS

“De ökade råvarupriser och energipriser som vi ser idag innebär nya utmaningar för den förnybara energisektorn, men höga priser på fossil energi gör också de förnybara alternativen mer konkurrenskraftiga”, säger Birol.

Trots positiv prognos återstår en del hinder för att den gröna energisektorn ska ta klivet framåt.

IEA:s rapport uppmärksammar att förnybara sektorn står inför ”ett antal oklarheter vad gäller regler och implementering”. Det handlar bland annat om tillstånd, finansiering, att integrera det förnybara i ett existerande elnät och social acceptans.

Krävs 80 procent snabbare utbyggnad

“De nuvarande uppgångarna i pris på råvaror har pressat upp investeringskostnaderna, medan tillgången på råvaror och stigande energikostnader på vissa marknader ger ytterligare utmaningar för vind- och solkraft på kort sikt”, skriver IEA.

Inte desto mindre är de skakiga priserna en begränsning. När det kommer till ambitionerna om koldioxidneutralitet som många länder sätter upp blir utmaningen förstås ännu större. För även om förnybart som sector växer snabbare än någonsin kommer det inte att räcka för att möta den uppsatta målnivån på nollutsläpp till 2050.

”Den årliga kapaciteten skulle under IEA nettonoll-scenario behöva växa 80 procent snabbare än i den bästa prognos som IEA förutsäger i dagsläget.

Regeringar världen över behöver enligt IEA “inte bara se över sin energipolitik och undersöka vilka hinder som finns, utan också öka sina ambitioner”, skriver IEA i rapporten.

Den ekonomiska återhämtningen och upphettade ekonomin har dessutom satt energisystemen i världen under stor press. Det har ökat kolanvändningen.

ANNONS

“Trots alla de framsteg som har gjorts för förnybar energi och elektronisk mobilitet har vi sett en stor återgång till ko loch oljeanvändning”, skriver IEA I rapporten. ”Det är mycket på grund av det som vi dessutom ser den största årliga ökningen av koldioxidutsläpp i historien.

Läs också:

M: “Slumpa inte bort vattenkraften”
Professor: “Vindkraft kan ge total systemkollaps

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]