Dagens PS

Göteborgs nya landmärke blir högst i EU

Vid årsskiftet, när Karlatornet i Göteborg är färdigbyggt, kommer det att vara 246 meter högt och det högsta bostadshuset i EU.
Vid årsskiftet, när Karlatornet i Göteborg är färdigbyggt, kommer det att vara 246 meter högt och det högsta bostadshuset i EU. (Foto: Kasper Dudzik/Serneke)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Karlatornet som byggs i Göteborg kommer bli det högsta bostadshuset i hela EU när det står klart vid årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Om en vecka blir byggkoncernen Sernekes Karlatorn Sveriges högsta byggnad då den passerar Turning Torso i Malmö och redan i maj blev Karlatornet Göteborgs högsta byggnad, det rapporterar Fastighetsvärlden.

Just nu är Karlatornet 189,6 meter högt, nästa vecka kommer det bli 193 meter och passera Turning Torsos 190,4 meter. Till skillnad från Turning Torso kommer Karlatornets 246 meter även vara högsta bostadshöjd, Turning Torsos högsta bostadshöjd är 179 meter.

Vid årsskiftet, när Karlatornet är färdigbyggt, kommer det att vara 246 meter högt och det högsta bostadshuset i EU för de högsta bostadshusen i Europa finns utanför EU i Moskva, London och på den europeiska sidan av Istanbul.

Europas högsta bostadshus finns i Moskva, Neva Tower 2 som är 345 meter högt och har 79 våningar. I staden finns även planer på ett bostadshus som ska bli 440 meter högt och ha 109 våningar, det skriver Fastighetsvärlden.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nya metoder för grundläggning krävs för Karlatornet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]