När mineraler blir allt sällsyntare på jorden gäller det att blicka utåt – mot rymden. Nu satsar en amerikansk startup på att kunna bryta de värdefulla mineralerna på asteroider.
Glöm Jorden – bryt mineraler i rymden
Mest läst i kategorin
Det handlar om att skicka ut ett litet raffinaderi som kan utvinna mineraler ur asteroider och sedan föra den värdefulla lasten tillbaka till Jorden.
Startupen heter AstroForge, kommer från Kalifornien, och har siktet inställt på metalliska asteroider för platinagruppmetaller.
Brett användningsområde
Dessa används inom en rad områden som smycken, katalysatorer för bilar och cancerbekämpande läkemedel för att nämna några saker.
Grundarna av startupen består av två personer, Matt Gialich och Jose Acain, som båda har mycket erfarenhet av rymden genom sina tidigare arbeten på SpaceX and Nasa.
Racet är igång
De startade bolaget för två år sedan. Nu gäller det att snabbt sätta igång för att se om tekniken fungerar. Samtidigt hinna före konkurrenter som också investerar stora summor med samma mål i sikte.
Racet mot rymden har startat.
Att bryta mineraler från asteroider kommer dock inte bli någon lätt uppgift, medger AstroForge-grundarna.
“Vi kommer ha många misslyckanden längs vägen”, säger Matt Gialich till CNN.
Länder tävlar mot varandra
Många länder tävlar nu om att skicka ut sina expeditioner i rymden för att testa om gruvbrytningen kan sätta igång i stor skala.
Förutom USA har Kina och Förenade Arabemiraten långgående planer på att inte missa asteroid-racet.
Ekonomiskt hållbart
Det stora frågetecknet som återstår är inte om det är möjligt att genomföra utan om det är lönt, från ett ekonomiskt perspektiv, att genomföra brytningen i rymden.
Det sker dock en snabb utveckling på området, där bolag som SpaceX lyckas kapa kostnader inom rymdresor.
Utbudet av asteroider i solsystemet är samtidigt enormt, runt 1,3 miljoner, och kartläggningen av asteroiderna är väl utvecklad menar Matt Gialich.
AstroForge planerar att kunna hämta hem ett ton metaller per rymdresa, som då är värt runt 70 miljoner dollar, inom detta årtiondet.
“Jag hoppas att vi åtminstone blir ihågkomna som ett rymdbolag som satsade fullt ut”, säger Matt Gialich.
Läs även:
Så ska asteroider ge oss nya sanningar. Dagens PS
Vattendroppe hittad på asteroid: “Stor betydelse”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.