Dagens PS

Genombrott: Labbodlad hud får robotar att le

Från vänster: En 3D-ansiktsform täckt med levande hud; en 2D-ansiktsrobot med levande hud som ler genom aktivering via förankringar. (Foton: Takeuchi et al via Tokyos universitet)
Från vänster: En 3D-ansiktsform täckt med levande hud; en 2D-ansiktsrobot med levande hud som ler genom aktivering via förankringar. (Foton: Takeuchi et al via Tokyos universitet)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Forskare från Tokyos universitet i Japan har presenterat ett humanoid robotansikte skapat av labbodlad, självläkande mänsklig hud.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta genombrott kan en dag bli “användbart inom kosmetikaindustrin och för att hjälpa till att utbilda plastikkirurger,” enligt ett uttalande som tillkännagav nyheten till bland annat Axios.

Kollagen och elastin

Studien, publicerad i Cell Reports Physical Science, beskriver hur forskarna skapade den konstgjorda huden med hjälp av levande celler i ett labb.

Resultatet blev en 3D-ansiktsform och en 2D-hudrobot.

Forskarna imiterade mänskliga hudligament, huvudsakligen bestående av kollagen och elastin, med små anslutande vävnader som förankrar huden till underliggande strukturer. Detta hjälpte ett hudlager att fästa och möjliggjorde flytande ansiktsuttryck.

ANNONS

Senaste nytt

Komplexa strukturer

Genom att imitera mänskliga hud-ligamentstrukturer och använda specialtillverkade V-formade perforeringar i fasta material, hittade studiens huvudförfattare, Shoji Takeuchi, och hans team ett sätt att binda hud till komplexa strukturer.

ANNONS

“Hudens naturliga flexibilitet och den starka vidhäftningsmetoden innebär att huden kan röra sig med robotens mekaniska komponenter utan att rivas eller lossna”, förklarade Takeuchi.

Hur många cykler håller det för?

Krishna Manaswi Digumarti från Queensland University of Technology i Australien kommenterade att artikeln “presenterar ett intressant nytt sätt” att fästa mjuka och hårda material tillsammans, inspirerat av hur biologiska system löser detta problem.

Han nämnde också att idén att förankra hudliknande material på en hård yta genom noggrant designade kanaler är en användbar designfunktion där en mjuk-hård gränsyta önskas.

Digumarti påpekade att det vore intressant att se hur många cykler det hudliknande materialet kan genomgå innan det lossnar, och om det sker någon slitage vid förankringarna efter tusentals leenden.

Pionjär inom biohybridrobotik

Takeuchi och hans team ställs dock inför nya utmaningar. Att skapa tjockare och mer realistisk hud kan uppnås genom att införliva svettkörtlar, talgkörtlar, porer, blodkärl, fett och nerver.

“Naturligtvis är rörelse också en avgörande faktor, inte bara materialet, så en annan viktig utmaning är att skapa människoliknande uttryck genom att integrera sofistikerade ställdon, eller muskler, inuti roboten”, sade Takeuchi, som anses vara en pionjär inom biohybridrobotik där biologi och mekanisk ingenjörskonst möts.

ANNONS

Digumarti höll med om detta och nämnde att hålla huden vid liv under lång tid också är en utmaning, men han tror att några av dessa frågor kommer att besvaras under det kommande decenniet.

Kan ha betydelse för brännskadeoffer

Andra potentiella användningar inom detta område inkluderar fördelar för stroke patienter, brännskadeoffer, personer med förlamning eller de som har genomgått stora öppna operationer.

Även inom mjukrobotik, som använder mjuka material i konstruktionen av robotar, samt inom animatronik och filmindustrin, där livliknande rörelser är den stora utmaningen.

Robotchefen: Då kan vi ha robotar i våra hem 

I Kina pågår en revolutionerande utveckling av humanoida robotar. Tekniken, som liknar den bakom OpenAI:s ChatGPT, gör visionen om robotar i vardagslivet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Förnybar energi där den behövs, när den behövs

Inbjudan till teckning av units i Phoenix BioPower AB under perioden 24 juni – 8 juli 2024

Läs mer och teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS