Dagens PS

Fysikens lagar krossar tech-elitens eviga liv

Är techmiljardärernas drömmar om evigt liv möjligt? (Foto: Getty Images och Amazon)
Är techmiljardärernas drömmar om evigt liv möjligt? (Foto: Getty Images och Amazon)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 28 apr. 2025Publicerad: 28 apr. 2025

Tech-eliten drömmer om evigt liv i digitala paradis och kolonier på Mars. Men en ny bok avslöjar att dessa visioner inte bara är orealistiska, utan också farliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Astrofysikern och vetenskapsjournalisten Adam Becker dissekerar i sin nya bok “More Everything Forever: AI Overlords, Space Empires, and Silicon Valley’s Crusade to Control the Fate of Humanity” de storslagna framtidsvisionerna som omfamnas av många av techvärldens tyngsta namn.

Han ifrågasätter inte bara den vetenskapliga grunden för dessa idéer, utan också de potentiella samhällskonsekvenserna.

“Det kändes som att det bara skulle bli mer relevant och någon behövde säga ifrån, och jag såg inte tillräckligt många som kopplade ihop punkterna på ett sätt som kändes rätt för mig”, säger Becker i en intervju med Ars Technica.

Han menar att kritiken mot Silicon Valley ofta handlar om deras snabba framfart som “brutit sönder demokratin och institutionella normer” eller deras förakt för staten. Men visionerna om framtiden har sällan granskats kritiskt, kanske för att många inte insett att de menar allvar.

Nu blåser det rejält kring vindkraften

Regeringen vill förklara sin attityd till vindkraft med att den är ineffektiv. ”Fel”, säger branschen. ”Rätt men fel”, säger myndighet. Tio år som

Den farliga ideologin om teknologisk frälsning

Becker kallar det för “ideologin om teknologisk frälsning”. Anhängarna, som inkluderar namn som Elon Musk, Peter Thiel och Ray Kurzweil, använder ofta vetenskapliga argument för att rättfärdiga sina spekulativa påståenden.

Men enligt Becker ignoreras “faktiska vetenskapliga invändningar mot plausibiliteten i dessa påståenden” i stor utsträckning. Han ser denna ideologi som ett djupt hot snarare än ett löfte om en utopisk framtid.

“Mer än något annat utlovar dessa framtidsvisioner kontroll av miljardärerna över oss andra”, skriver Becker i sin introduktion.

ANNONS

Men den kontrollen är inte begränsad till framtiden – den är här och nu. Deras framtidsvisioner blir nyheter; de formar gränserna för den offentliga fantasin och den politiska debatten. Att sätta ramarna för sådana samtal om framtiden ger makt i nuet.

Om vi inte vill att techmiljardärer ska sätta dessa ramar måste vi förstå deras idéer om framtiden: deras märkliga ursprung, deras skrämmande konsekvenser och deras mångfald av etiska brister och vetenskapliga fel.

Evigt liv? I vart fall ett recept som håller

Ett recept på gravstenen. Varför inte? Minst ett 20-tal sådana är dokumenterade och inget hindrar någon från att göra samma sak i Sverige. Den som vill

ANNONS

Senaste nytt

Termodynamikens hårda lagar sätter gränser

En av de grundläggande invändningarna Becker lyfter fram är de fysikaliska lagarna, i synnerhet termodynamikens andra lag om entropi. Idén om “mer allting för alltid”, som titeln på hans bok anspelar på, är enligt Becker en omöjlighet. Exponentiell tillväxt har alltid ett slut, likt en bakteriekoloni i en petriskål som till slut konsumerar alla resurser och dör.

“Extropi är bara en term för energiformer med låg entropi, och den blir mindre hela tiden. Detta är bara ett faktum om hur universum fungerar, och det är också ett faktum som gör liv möjligt”, förklarar Becker.

Livet fångar upp flöden av energi med låg entropi och omvandlar det till energi med högre entropi. Men för dessa är termodynamikens andra lag en kosmisk kris. Det är inte bara dumt, utan det låter som ett väldigt obehagligt sätt att leva. Att uppnå det de vill uppnå kräver så mycket energi, men de kommer ändå inte att kunna göra det eftersom mycket av det de vill är helt enkelt inte möjligt.

Odödlighet? Håll ut i tio år till

Om du håller ut i tio år till så kan du kanske uppleva odödlighet. Ja det är typ det Peter Diamandis säger. Men du måste också vara positiv. Peter

Förakt för expertis och verklighetsfrånvänd AI-syn

ANNONS

Becker menar att det finns ett paradoxalt drag i dessa teknikoptimisters syn på vetenskap. Trots att de åberopar vetenskap för att stödja sina idéer, visar de ofta ett förakt för faktisk expertis. De anser sig själva vara de smartaste människorna som någonsin levt, baserat på sin ekonomiska framgång.

När det gäller artificiell intelligens avfärdar Becker både dystopiska och utopiska framställningar. Han citerar en artikel i New York Times som beskriver AI som “medioker”.

AI-genererad konst och text är enligt honom ett exempel på detta – en “utsmetad, genomsnittlig röst” av mänsklighetens kulturella arv, utan verklig förståelse för världen och oförmögen att utföra de flesta saker som människor gör. Han varnar för att beslut om att ersätta människor med maskiner inte alltid baseras på maskinernas faktiska prestanda, utan snarare på en “masspsykos” bland beslutsfattare i näringslivet.

100-åring avslöjar sin hemlighet bakom ett långt liv

Alla vill vi leva ett långt och hälsosamt liv, men vad krävs egentligen för att bli 100-åring med både kropp och själ i balans? Att hålla sig frisk och

Marsdrömmen – en farlig och orealistisk utopi

Även drömmen om att kolonisera Mars får skarp kritik av Becker. Han instämmer i många av argumenten som framförs i boken “A City on Mars” av Zach och Kelly Weinersmith. Han påminner om Douglas Adams beskrivning av rymden som “stor, riktigt, riktigt stor” och att de intressanta platserna är extremt långt ifrån varandra.

“Att bo på Mars suger. Mars är inte ens mediokert. Mars är bara dåligt”, konstaterar Becker.

Gravitationen är för låg. Strålningen är för hög. Det finns ingen luft. Jorden är giftig. Det finns väldigt lite vatten. Planeten träffas av asteroider oftare än jorden eftersom den ligger närmare asteroidbältet. Och utsikterna för terraformningsteknik i någon meningsfull skala är inte bra. Att göra Mars lika beboelig som Antarktis under polarnatten skulle vara det största tekniska åtagandet mänskligheten någonsin har tagit sig an, bara för att skapa en plats där ingen skulle vilja bo, och där gravitationen fortfarande skulle vara för låg. Det är en djupt obehaglig plats.

Han medger att Mars är den näst mest beboeliga platsen i solsystemet efter jorden (om man ser till fasta ytor), men att även den jämförelsen är dyster. Att ta sig till Mars är i jämförelse med att resa till andra stjärnsystem som en inrikesflygning, men trots att månen är betydligt närmare har vi fortfarande inte koloniserat den.

ANNONS

Forskare: Inget fel att inte röra på sig

Det här kan vara forskningen många väntat på. Nu säger forskare att det inte alls är dumt att sitta still i stället för att röra på sig. Det är viktigt

Science fiction som inspiration – men inte som manual

Becker, som själv är ett stort fan av science fiction, menar att en del av fascinationen för dessa framtidsvisioner kommer från just science fiction-berättelser. Problemet uppstår när man tar dessa fiktiva scenarier på för stort allvar och ser dem som en realistisk färdplan för framtiden.

“Jag älskar Star Trek. Jag tror inte att vi kan bygga warp-drift bara för att jag gillar Star Trek”, säger han.

Han poängterar att Star Trek i grunden handlar om människor och relationer, snarare än om tekniska lösningar. Han kritiserar även hur vissa techprofiler feltolkar klassiker som Frank Herberts “Dune”.

Becker efterlyser en mer kritisk läsning av science fiction och understryker vikten av humaniora för att utveckla ett sådant kritiskt öga. Han menar att det är farligt att se teknik som en förutbestämd “tech tree” som bara behöver följas.

Fyra nycklar till ett långt och hälsosamt liv

Att hålla sig ung och frisk är en önskan många delar, men det kräver en helhetssyn på hälsa. Att åldras är en naturlig del av livet, men hur vi åldras kan

Rädslan för döden som drivkraft

Ett återkommande tema i Beckers bok är rädslan för döden som en underliggande drivkraft för många av dessa framtidsvisioner. Han nämner Ray Kurzweils önskan att skapa en “pappa-bot” efter sin fars död som ett rörande exempel på denna längtan efter att övervinna döden.

ANNONS

“Jag tror att rädslan för döden är roten till mycket av detta, om inte allt”, säger Becker. Han menar att den mänskliga erfarenheten definieras av de begränsningar som döden innebär och att ett upphävande av denna begränsning fundamentalt skulle förändra det mänskliga tillståndet på ett sätt som kanske inte alls är behagligt.

Han konstaterar att även med extremt avancerad teknologi kommer vi till slut att dö, på grund av termodynamikens andra lag. Universum självt kommer en dag att dö.

Becker ifrågasätter även den dualistiska idén om att sinnet kan separeras från kroppen och menar att det finns starka bevis för motsatsen. Att låta rädslan för döden bli den enda drivkraften i livet är enligt honom ohälsosamt, eftersom döden är oundviklig och det kanske inte ens vore bra om vi kunde undvika den.

Youtube: En 20-årig resa kantad av kontroverser

Youtubes skandaler. Från “Elsagate” till kriminella youtubers – vi listar plattformens mörka sida och de största skandalerna. Youtube, en av världens

Läs också:

Efter påvens död – resor till Rom ökar markant. News 55

38 dödförklarades felaktigt: Svenska Elin, 63 fick inte sin pension. E55

Nya reaktorer till 2035? Glöm det, säger svenskarna. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS