Många byggföretag fuskar med skatt och personallistor, enligt Skatteverkets senaste undersökning av hundratals byggarbeten.
Fusk vid var tredje byggarbete – Skatteverket kraftsamlar
Mest läst i kategorin
“Det är svarta löner som vi letar efter i första hand. Och det är ett växande problem”, säger Jonas Karlberg till Dagens PS.
Han är ansvarig för Skatteverkets kontroller av företagens personallistor.
“Vi upptäckte väldigt många brister. Det vanligaste är att man har svart arbetskraft på bygget som inte finns med i personalliggarna”, säger Jonas Karlberg.
Fiffiga grindfusket
Många byggarbetare som saknar uppehållstillstånd i Sverige eller av andra anledningar jobbar svart kommer undan genom att helt enkelt inte finnas med i de personalliggare som ska finnas på alla byggen i Sverige.
Det innebär att de inte får några passerkort, som behövs för att komma igenom personalgrindarna. Men det löser man på andra fiffiga sätt.
“Exempelvis kommer man in via transportgrindarna som är till för biltrafik. En lastbilschaufför kanske öppnar grinden med sitt kort – och sedan kan en handfull fotgängare komma in när det står öppet”, säger Jonas Karlberg.
De är långt ifrån ovälkomna på byggena. De obehöriga är ofta svart arbetskraft som anlitats av byggherren eller någon av underleverantörerna som verkar på bygget.
Senaste nytt
Var tredje byggarbete
Skatteverket har granskat över 400 företag aktiva på över 70 byggarbetsplatser. Av arbetsplatserna i Stockholm var det dubbelt så vanligt att man fuskade jämfört med byggen ute i landet.
Under pandemin har Skatteverket inte kunnat vara ute på arbetsplatserna, på grund av smittorisk. Då har företagen passat på att fuska mer, verkar det som.
“Vi har fått många indikatorer på att det här problemet har vuxit under pandemin när vi inte varit ute och gjort lika många fysiska kontroller” säger Jonas Karlberg.
En tredjedel av kontrollerna i Stockholm visade på brister. Vid liknande kontroller i övriga landet hittades fel i 15 procent av fallen, enligt Skatteverket.
Tandlösa straff
Undersökningen går till så att Skatteverket åker ut till de fysiska arbetsplatserna, undersöker personalliggarna och vilka som rör sig på arbetsplatsen. För personalliggare som saknas utgår en straffavgift på 12 500 kronor. För varje person som arbetar men som saknas i liggaren utgår en avgift på 2500 kronor.
“Det kan röra sig om slarv. Byggarbetare har mycket annat att tänka på. Men det kan också vara ett aktivt val att inte registrera arbetskraften i personalliggaren för att undvika kontroller.”
Avgifterna är så pass låga att de inte har någon avskräckande effekt, berättar han.
“Det finns diskussioner om att höja avgifterna. Jag kan inte säga om det blir så. Men för många företag med stor omsättning är det inget avskräckande att betala de här tusenlapparna” säger Jonas Karlberg.
Läs mer:
Hundratals bluffbolag hittade när kontrollerna skärptes
Skatteverket räknade fel på deklarationen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.