Frankrike fortsätter sin storsatsning på kärnkraft. Det statligt ägda energibolaget EDF ser nu ut att få räntefria lån i bygget av sex nya reaktorer.
Frankrike storsatsar på ny kärnkraft – räntefria lån
Mest läst i kategorin
Än så länge handlar det om diskussioner men det lutar mot att Frankrike kommer ta runt 50 miljarder euro från budgeten för att landets energibolag EDT ska kunna öppna sex nya kärnkraftsreaktorer.
Ledande i kärnkraft
Frankrike är redan ett av de ledande länderna i världen när det gäller kärnkraft.
Kärnkraft står för cirka 70 procent av Frankrikes elproduktion, vilket är en av de högsta andelarna globalt. Landet driver redan 57 kärnreaktorer på 18 platser, som till största del förvaltas av det statliga energibolaget. EDF (Électricité de France).
Senaste nytt
Slitna reaktorer
Utvecklingen har dock även kantats av problem där många kärnkraftsreaktorer börjar bli slitna med åren och stod stilla under sommaren – vilket medförde att hälften av kapaciteten inte kunde levereras och att EDF istället tvingades köpa el och drog på sig enorma skulder.
Även nya reaktorer har stött på problem. Det nya kärnkraftverket Flamanville 3 som startade tidigare i höstas, sju år försenat, stannade mindre än ett dygn efter att det hade satt igång.
Förlitar sig på franska staten
Eftersom EDF redan är hårt skuldsatta är det svårt för bolaget att ta in nya pengar från privata investerare, där man nu istället får förlita sig på att staten öppnar plånboken till nya projekt.
Planerna kring de sex nya reaktorerna ligger på bordet men det är många frågetecken som måste rätas ut först, som framför allt handlar om riskdelningen mellan energibolaget och staten för eventuella ytterligare kostnader och förseningar, uppger en källa till Reuters.
Eftersom det handlar om statligt stöd måste det dessutom godkännas av Europeiska kommissionen, där Bryssel redan har diskuterat med den franska regeringen om en liknande finansieringsstruktur för ett kärnkraftverk i tjeckiska Dukovany, ett bygge som sydkoreanska KHNP vann över franska EDF – trots intensivt lobbying från den franske presidenten Emmanuel Macron, vilket Reuters har berättat tidigare.
Enligt det tjeckiska upplägget ökar räntan på ett statligt lån till minst 2 procent efter att anläggningen börjar producera el.
Macron uppgav redan i början av 2022 planerna på sex nya reaktorer med en total produktionskapacitet på runt 10 gigawatt för att delvis ersätta en åldrande kärnkraftsflotta och säkra framtida energiförsörjning.
Kostnaderna kan dra iväg
Byggnationen av den första reaktorn är planerad att starta 2027, men Macron har aldrig specificerat vem som ska betala för projektet, som vid den tidpunkten uppskattades kosta omkring 52 miljarder euro. Nya medieuppgifter tyder på att kostnaderna kan bli högre och uppgå till så mycket som 67 miljarder euro.
Läs även:
Storbank startar kärnkraftsfond: “Vill ge kunderna möjlighet”. Dagens PS
Techjättars elbehov får kärnkraft att nå rekordnivåer på börsen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.