Dagens PS

Frankrike slår rekord i fusionskraft

Frankrike tar ledningen kring fusionskraft
Flera projekt i flera länder – alla i jakten på fusionskraft. Här från ett tyskt forskningscentrum, men de och vi får nu se Frankrike ta täten. (Foto: Stefan Sauer/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

Jakten på ingenjörskonstens heliga Graal, fusionskraften, går vidare. Just nu tar Frankrike täten efter ett nytt rekord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frankrike har ökat satsningen i jakten på fusionskraft. 12 februari lyckades man upprätthålla en plasmareaktion i drygt 22 minuter, nytt rekord.

Milstolpen nåddes med Tokamak-reaktorn vid franska Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA).

Att nå fram till fungerande kommersiell fusionskraft har varit en drivkraft för ingenjörskonsten globalt i mer än 80 år.

Med ett enda gram väteisotoper som ger energiekvivalenten till 11 ton kol, skulle en praktiskt fungerande fusionsreaktor kunna uppfylla målet om obegränsad, ren energi för mänskligheten fram till tidens ände, skriver New Atlas.

Ingen har lyckats fullt ut

Det är med andra ord inte konstigt att miljarder och åter miljarder investerats av regeringar och företag för att göra fusionskraften till en realitet.

Men hittills har ingen nått fram till vad det hela handlar om – att skapa en reaktor som producerar mer energi än vad som tillförs den.

 New Atlas konstaterar att problemet inte är att få atomer att smälta samman.

”Det är ett ganska enkelt laboratorieexperiment”, konstaterar man.

ANNONS

Problemet är att skapa de rätta förhållandena, där fusionsreaktionen är självförsörjande, med en nettoenergiproduktion.

”Det innebär att nå temperaturer på 100-150 miljoner celsius, ett tryck på fem till 10 atmosfärer vid reaktionspunkten och att hålla en högenergiplasma stabil i minst 10 sekunder”, sammanfattar New Atlas.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Tar täten före Kina

Franska CEA verkar ha gjort det och gått 25 procent utöver vad Kina klarade i januari i år då man höll en reaktion i gång i 1 066 sekunder.

I det test CEA nu redovisar höll man den i gång i 1 337 sekunder, drygt 22 minuter.

”Syftet med testet var inte bara att hålla plasmareaktionen utan även att hålla reaktionen stabil utan att komponenterna i reaktorn, som är vända mot plasman blev eroderade eller förorenade eller inte fungerade”, rapporterar New Atlas.

Ska klara flera timmar

Enligt CEA blir nästa steg nu att skapa ännu längre reaktioner med sikte på att nå en sammanlagd tid på flera timmar, där temperaturen blir allt högre.

Även om den aktuella reaktorn aldrig blir en reguljär kommersiell reaktor, kan den information som samlas in där användas i andra avancerade projekt.

ANNONS

Bland dem finns en annan fransk satsning, International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) som byggs i södra Frankrike.

”Vi har nått en ny viktig teknisk milstolpe genom att bibehålla väteplasma i mer än 20 minuter genom insprutning av 2 MW värmekraft”, säger Anne-Isabelle Etienvre, chef för grundläggande forskning vid CEA.

“Experimenten kommer att fortsätta med ökad kraft. Detta utmärkta resultat gör att både West och det franska samhället kan leda vägen för den framtida utvecklingen”.

Världsrekord och tekniska milstolpar – Kinas väg mot fusionsenergi. Dagens PS

Forskare: AI-genombrott stort steg mot fusion. Dagens PS

Open AI-chefen: “Fusionskraft verklighet inom kort”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS