Dagens PS

Framtidsspanaren: Normalisera yngre chefer

Framtidsspanaren John Mellkvist pratar med Jesper Börjesson om ålderism och fördelarna med ett åldersdynamiskt företag. (Foto: Rejlers Play)
Framtidsspanaren John Mellkvist pratar med Jesper Börjesson om ålderism och fördelarna med ett åldersdynamiskt företag. (Foto: Rejlers Play)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 11 okt. 2022Publicerad: 09 okt. 2020

Hur stor roll spelar åldersfrågan på arbetsplatsen? PR-konsulten John Mellkvist förklarar farorna med ålderism och varför företag måste tänka på variationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att dela kunskap mellan åldersgrupper är viktigt för alla företag, och speciellt för ingenjörer. Och det gäller inte bara för de äldre att lära de yngre. Många företag har en tendens att ha en jämn åldersnivå för de anställda, vilket leder till en endimensionell verksamhet.

– Först måste du erkänna problemet och därmed acceptera utmaningen. Kolla noggrant igenom åldersstrukturen i företaget och lägg märke till om vissa grupper är överrepresenterade. Alla åldersgrupper har olika behov och problem i vardagen och tacklar därför utmaningar på olika sätt, säger John Mellkvist i intervjun med Jesper Börjesson.

Se hela intervjun här

Första steget tas av chefen

Ledare ska leda genom exempel. Investera inte bara i de yngres lärande, utan visa även att det går alldeles utmärkt även för äldre att påbörja en utbildning.

– Chefer måste också ta del av denna plan. De ska kommunicera att de har luckor i deras kunskap och behöver gå i skola igen. Att leda genom exempel är så viktigt, för det är då som skillnad faktiskt börja hända.

Unga ledare en utmaning

Att befordras på grund av sin ålder är inte längre standard. Med högintensiva specialistutbildningar och möjligheten att agilt samla erfarenhet på kort tid blir det allt vanligare för yngre att anta chefsrollen.

– Man ska inte underskatta utmaningen med det. Det är lätt att acceptera det på papper, men i verkligheten kan det vara svårt att ha en chef som är halva din ålder. Det är lätt att känna att du vet mer än dem. Därför är det så viktigt att normalisera yngre chefer där kunskap kan flöda åt båda håll.

ANNONS

Våga spräcka bubblan 

För att individer och företag ska växa behöver de lära sig. Och de bästa källorna är de som gör eller är annorlunda än en själv eller ens företag. Ändå ser John att många stannar i sina sfärer och inte vågar söka extern kunskap.

– Vi är människor, och människor tycker om att göra mer av samma. Vi speglar oss gärna med personerna vi omringar oss med. Om jag inte visste bättre skulle jag omringa mig med personer som ser ut som mig, är i samma ålder och har samma intressen. Men jag vet att trots utmaningen behöver jag hitta folk som är olika mig själv för att växa, det är där styrkan kommer ifrån. Det gäller även företag.

Läs mer: Linkedin-chefen: Så nätverkar du

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Företag

Ny arkitektur - hållbarhet möter historia

19 jan. 2025
ANNONS