Med inspiration från valars och fiskfenors rörelser, introducerar ABB en innovation som revolutionerar hur fartyg rör sig genom vattnet.
Framtidens kraft för fartyg – ABB lanserar fiskfena


Mest läst i kategorin
ABB presenterar en banbrytande teknologi som ska revolutionera sjöfarten. I stället för den traditionella propellern använder den nya lösningen fiskfenor för att driva fartygen framåt.
Inspirerad av naturen
ABB:s nya framdrivningssystem, Dynafin, bygger på en teknik som inspirerats av naturens egna lösningar.
Genom att efterlikna hur valar rör sina stjärtfener har ingenjörer skapat ett system där fiskfenor monteras på roterande skivor längs fartygets skrov.
Detta skapar framdrivning utan de förluster som uppstår med traditionella propellrar.

Enligt Carup ger det nya systemet både minskat hydrodynamiskt motstånd och högre effektivitet.
På varje skiva sitter det mellan 4 och 6 fiskfenor som rör sig i en trochoidal bana.
Fenorna är monterade på skivor som roterar med hjälp av en elmotor, och vinkeln på varje fena justeras elektroniskt för att optimera framdrivningen.
Missa inte: Hamnen räcker inte till för Zuckerberg. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: “Jätteladyn” – en svensk industriell triumf. Dagens PS
Senaste nytt
Cykloidpropeller med individuell kontroll
Det som gör Dynafin unikt, enligt ABB, är den individuella bladkontrollen som gör det möjligt att optimera bladenas rörelsebanor.
Denna flexibilitet maximerar både framdrivningseffektivitet och responsivitet, samtidigt som den minskar undervattensljud och förbättrar komforten ombord.
Konceptet efterliknar rörelsen hos en valens stjärtfena i vattnet och använder en elektrisk motor som driver ett stort hjul som roterar vid 30–80 varv per minut.
De vertikala bladen, som styrs av individuella motorer, genererar både framdrivning och styrkraft samtidigt, vilket ger hög precision och effektivitet.
Fiskfena som sparar bränsle för fartyg
Det största fördelen med Dynafin är den ökade verkningsgraden.
Tester visar att systemet når en verkningsgrad på 80,8 procent, vilket är en betydande förbättring jämfört med de traditionella propellerna som har en verkningsgrad på mellan 60 och 65 procent.
För stora fartyg kan detta innebära stora besparingar i bränsleförbrukning.
Om ett fartyg idag använder 10 ton bränsle per dag, skulle Dynafin kunna spara mellan 2,5 och 3,5 ton bränsle varje dag.
Första testerna på väg
Efter två år av utveckling och tester är det nu dags för de första fullskaliga testerna av Dynafin-tekniken. Under 2025 kommer testerna att inledas i Holland.
Tekniken har potential att förändra hur fartyg navigerar och påverkar både effektivitet och miljöpåverkan i sjöfarten.
Enligt ABB:s beskrivning gör den modulära strukturen och den låga rotationshastigheten på huvudhjulet att reparationer blir enklare och underhållskostnaderna lägre.
Läs även: Saabs superubåtar försenas – notan kan bli högre. Dagens PS
Läs även: Strandade i rymden i nio månader – möttes av oväntat sällskap. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.