Dagens PS

Förslaget om mer kärnkraft: Mer analys behövs

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) när regeringens förslag om ändrad lagstiftning som tillåter mer kärnkraft presenterades den 11 januari i år
Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) när regeringens förslag om ändrad lagstiftning som tillåter mer kärnkraft presenterades den 11 januari i år. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023

Folkhälsomyndigheten och Chalmers tycker att det behövs mer analys för att besluta om ändring i miljöbalken som tillåter mer kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är några myndigheters remissvar på regeringens förslag om ändringar i miljöbalken för att möjliggöra mer kärnkraft och reaktorer på nya platser.

Analysen är för tunn

Regeringen vill att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas på nya platser, samt att begränsningen på tio reaktorer tas bort, det skriver TT i Svenska Dagbladet.

Chalmers tycker att regeringens analys av förslagen är svag och efterfrågar mer analys om kostnader och ansvar vid haverier, om skydd mot sabotage och attacker och om hur kostnader för avfallshantering ska fördelas.

Regeringens antagande att nya reaktorer ger bättre förutsättningar för elektrifiering av industrier och transporter är enligt Chalmers inte självklar.

Risker med utökad kärnkraft

Folkhälsomyndigheten saknar en analys av påverkan på människors hälsa i regeringens förslag. I sitt remissvar lyfter myndigheten fram risker med utökad kärnkraft och hänsyn till grannar och kommande generationer.

Strålsäkerhetsmyndigheten understryker att det är viktigt att ta bort miljöbalkens särskilda förbud mot att bygga kärnkraft på nya platser vid stora industrier eller längs kuster, begränsningar som inte finns för vindkraft.

Kommunerna vill ha kvar sitt veto

ANNONS

Regeringen har inte föreslagit att det kommunala vetot ska tas bort, men Strålsäkerhetsmyndigheten tycker även att regeringen i undantagsfall ska kunna tillåta reaktorer även om en kommun inte sagt ja, det skulle jämna ut villkoren för olika kraftslag.

Enskilda kommuner, kärnkraftskommunernas samarbetsorgan och Sveriges Kommuner och Regioner anser dock inte att vetot ska tas bort.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: M-styrda kommuner i enkät: Ja till kärnkraft 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]