Dagens PS

Forskningen varnar: Därför funkar inte scrollandet

Scrollande
Kanske känner du större engagemang när du läser en bok? (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Du scrollar och scrollar tills tummen värker – ändå känner du dig minst lika uttråkad som tidigare. Inga konstigheter, säger forskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla är vi där. Kanske lite för ofta än vad vi egentligen vågar erkänna. 

En tråkig stund i soffan och vips ligger mobilen i handen. Men tänk om det som ska rädda dig från tristessen i själva verket gör den värre? 

Scrolla
Vi scrollar och scrollar och stannar aldrig tillräckligt länge vid ett innehåll för att bli engagerade (Foto: Oscar Olsson/TT)

Därför ökar tristessen 

En ny studie från University of Toronto kan nu avslöja att detta eviga scrollande som så många av oss tar till för att minska vår tristess, snarare ökar den.

Men varför är det så? Låt oss bryta ner det:  

När du scrollar genom sociala medier i jakt på något som fångar din uppmärksamhet, stannar du aldrig tillräckligt länge vid ett specifikt innehåll för att verkligen engagera dig i det. 

Du hoppar från video till video, men eftersom du inte riktigt investerar din uppmärksamhet i något av det du ser upplever du en brist på tillfredsställelse och engagemang. 

ANNONS

Denna brist på engagemang gör att du känner dig ännu mer uttråkad än innan du började scrolla. Du förväntade dig att hitta något intressant och underhållande, men genom att ständigt skifta uppmärksamhet från ett innehåll till ett annat, upplever du istället att inget riktigt är tillräckligt intressant eller meningsfullt. 

Detta kan skapa en ond cirkel där du fortsätter att scrolla i hopp om att hitta något bättre, men blir alltmer missnöjd och uttråkad ju längre du håller på.

“Detta är oroande eftersom tristess är kopplat till negativa konsekvenser för mental hälsa, lärande och beteende, såsom depressiva symtom, sämre betyg och till och med sadistisk aggression”, säger forskningsledaren Katy Tam till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Tristess – en missförstådd känsla

Pamela Rutledge, direktör vid Media Psychology Research Center, menar att vi ofta ser tristess som något negativt som vi snabbt vill fly från.

Men tristess kan faktiskt vara en signal om att vi behöver göra något mer meningsfullt. 

Genom att acceptera tristessen och använda den som en motivationssignal kan vi hitta aktiviteter som verkligen engagerar oss, istället för att fastna i ett scrollande som bara förvärrar situationen.

Så bryter du loopen

ANNONS

Vill du sluta känna dig uttråkad framför skärmen? 

För att råda bot på det hela är det faktiskt inget krav att du slutar hänga vid skärmen. 

Det du måste sluta med är det eviga och passiva scrollandet. 

Ta dig tid att verkligen titta på och engagera dig i ett videoklipp istället för att hoppa vidare. 

På sin plats kan också vara att verkligen fundera på varför du är uttråkad. Kanske kommer du fram till att lösningen på problemet faktiskt inte är TikTok. 

Läs också:

Expertens tips: Så sover du hela natten. Dagens PS

Nya ciggen? Så mycket sittande är för mycket. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS