Med hjälp av laserkanoner vill forskare skicka mikroskopiska djur till ett annat solsystem. Resan till Proxima Centauri skulle kunna avklaras på 20 år, skriver Ny Teknik.
Forskare vill skicka björndjur till annat solsystem
Det är forskare vid University of California i Santa Barbara som vill prova att skicka ut mycket små organismer på en interstellär resa. Tanken är att testa en ny typ av framdrivningssystem.
Mikroskopiska björndjur och rundmaskar kan bli de första varelserna från jorden som når ett annat solsystem. I alla fall om forskarna får som de vill.
Männsikor kan än så länge inte komma så långt eftersom konventionellt raketbränsle inte räcker för resor som är flera ljusår långa. Istället vill de använda stora laserkanoner. Tanken med att använda de mikroskopiska djuren är att de är kända för att kunna härda ut under svåra omständigheter.
Liten sond kan nå annat solsystem
”Det här är något som aldrig gjorts förut, att skicka makroskopiska objekt i hastigheter som närmar sig ljusets hastighet”, säger professor Philip Lubin vid Santa Barbara-universitetet i ett pressmeddelande.
Små sonder, som är mycket lätta men ändå kan samla in data ska bära de små mikroorganismerna.
Lupin bedömer att de första farkosterna skulle kunna vara i samma storlek som en människas hand och drivas med så kallade solsegel, som får sin drivkraft med hjälp av lasrar på jordytan. Tidigare beräkningar har visat ett det skulle krävas en effekt på 100 GW under ett par minuter för att skicka iväg en farkost, vilket är stora energier.
Om metoden fungerar i praktiken skulle det ta runt 20 år att skicka en sond till vårt närmaste solsystem Proxima Centauri. Philip Lubin ser framför sig att samma framdrivningsteknik i framtiden kan användas även för resor inom vårt eget solsystem.
Läs också:
Uppskjutningen av rymteleskop skjuts upp till juldagen
SpaceX tar in 3 miljarder i nyemission