Dagens PS

Forskare varnar: "Okända risker i batteriindustrin"

Varningstejp över batterigrafik.
Forskare varnar för att vi vet alldeles för lite om risker kopplade till den framväxande batteriindustrin. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Av allt som har varit stökigt runt batteritillverkaren Northvolt väger de tre dödsfallen allra tyngst. Nu varnar forskare för att vi vet för lite om riskerna kopplade till batteriindustrin, och de nya fabrikerna i norr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tre dödsfallen på Northvolt har fått forskarna att reagera. Ingvar Bergdahl från Umeå universitet menar att de vet för lite i dag om vad de anställda kan bli exponerade för i batteriindustrin, rapporterar SVT.

“När man börjar arbeta på nya sätt med nya ämnen så kommer det uppstå risker som vi inte känner till i dag”, säger han.

Dödsfall i batteriindustrin väcker forskarnas oro

Ingvar Bergdahl, docent i arbets- och miljömedicinsk toxikologi vid Umeå universitet, säger till SVT att forskningen inte hinner med i utvecklingen när tekniken går så fort fram:

“Om det vore blybatterier så skulle jag veta massor om produktionen och vad folk blir exponerade för och vad hälsoeffekterna är. Men i och med den snabba utvecklingen så har vi inte den kunskapen ännu och det oroar oss.”

Mycket stök runt den svenska batteriindustrin

Förra veckan samlade Northvolt sin styrelse till ett krismöte, detaljerna är okända men det är inte förvånande för den som följt bolaget på sistone.

Förutom de ökända dödsfallen har bolaget missat viktiga leveranser till Scania och planerna på den nya fabriken i Borlänge har lagts på is.

Senast den här veckan meddelade Northvolt att bolagets planer haltar så pass att man valt att bromsa in den internationella expansionen för att fokusera på moderskeppet i Skellefteå.

ANNONS

Northvolt svarar SVT

Northvolt svarar SVT att:

”Det är svårt att bemöta generella påståenden och spekulationer från en utomstående som saknar insyn i vår verksamhet. Men vi vill vara tydliga med att vi har god kunskap om alla de material vi använder i våra processer. Vi har egna och externa experter på kemikalier som gör riskanalyser och riskbedömningar.

Man ska komma ihåg att även om batteritillverkning är en ny industri i Sverige har den funnits länge i andra länder, vilket innebär att det finns en omfattande kunskap om hur dessa material ska hanteras korrekt och säkert.”

Läs mer: Kinesisk batterijätte får släppa ut 900 ton miljögift i Sverige. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS