Dagens PS

Forskare: AI-genombrott stort steg mot fusion

AI fusion
Tokamak-reaktorn DIII-D för fusionsforskning i San Diego, Kalifornien, USA. (Foto: Rswilcox/Wikipedia/CC BY-SA 4.0)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Forskare vid Princeton University har gjort ett nytt genombrott med AI som innebär ett stort steg mot kärnenergi med fusion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grön energi i obegränsade mängder med samma typ av kärnreaktion som inuti solen – fusion har varit energiproduktionens heliga graal i många decennier nu.

Mycket som ska klaffa

Men än så länge har de stora experiment som finns kring fusion bara lyckats med kärnreaktioner som hållit i sig några sekunder.

För att nå den stabilitet som krävs för kommersiell produktion är det mycket som ska klaffa: Generera mer energi än vad som används för att driva reaktorerna, utveckla säkert byggmaterial till reaktorerna, skydda reaktorerna från orenheter och samtidigt hålla kvar den plasma som skapas av kärnreaktorerna i reaktorn.

AI förutspår och undviker problem med fusion

Nu har forskare på Princeton Plasma Physics Laboratory på Princeton University, USA, utvecklat en AI-modell som kan lösa ett av problemen som plågat forskarna, vilket bland annat Vice och CNN rapporterar om.

Modellen använder AI för att förutspå, och räknar sedan ut hur man undviker, så kallad “tearing” – att plasman blir instabil och flyr de starka magnetfälten som håller den inne i munkformade reaktorer som kallas tokamak. Forskarna publicerade sin studie i tidskriften Nature på onsdagen.

“Experimenten ger en grund för att använda AI för att lösa ett brett spektrum av plasmainstabiliteter, som länge har hindrat fusionsenergi”, säger en talesperson för Princeton University.

“Du vill att alla reaktorer ska vara i drift dygnet runt i flera år utan problem. Och den här typen av störningar och instabiliteter skulle vara mycket problematiska, så att utveckla sådana här lösningar ökar förtroendet för att vi kan köra dessa maskiner utan problem”, förklarar Egemen Kolemen, professor i maskin- och rymdteknik på Princeton University, och en av studiens författare, för CNN.

ANNONS

Läs även: Minst 73 miljarder krävs för en kärnfusionsanläggning (Dagens PS)

Läs även: Kaxigt svenskt bolag vill snabbspola fusionskraft (Dagens PS)

Läs även: Fysikern: “Fusion kan skapa rubriker, men inte el” (Dagens PS)

Läs även: “Konstgjord sol” kan vara nära – experiment lyckat (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS