Dagens PS

Förbud för matimport ska hindra avskogning

EU vill hindra avskogning genom ett nytt lagförslag.
EU vill hindra avskogning genom ett nytt lagförslag. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 19 nov. 2021

EU vill förbjuda matimport av till exempel palmolja och kaffe från områden som är utsatta för avskogning. Det framgår av ett lagförslag som EU-kommissionen lade fram i onsdags.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Virginijus Sinkevicius, EU:s miljö- och havskommissionär säger till Financial Times att Bryssel framför allt riktar in sig på sex varor – nötkött, soja, palmolja, kaffe, kakao och timmer. Regeln ska tvinga företag att bevisa att den produkt de säljer inte har sitt ursprung i områden där laglig eller olaglig avskogning pågår, eller där försämrad kvalitet på skog blir resultatet av det jordbruk som bedrivs.

”Den här regleringen visar på vårt globala ansvar och att EU går från ord till handling”, säger Sinkevicius.

De sex produkterna står för 19 procent av EU:s varuimport, och förbudet ska skydda skogar och ursprungsbefolkning mot de konsekvenser som efterfrågan får på produkterna.

“EU kommer med ett klart budskap till stora matvarukedjor och jordbruksproducenter: en av de största ekonomierna I världen kommer inte att acceptera jordbruksprodukter som har koppling till avskogning”, sager Nico Muzi, generalsekreterare för organisationen  Mighty Earth.

Välkommet förslag – och kritiserat

Enligt lagförslaget, som måste gokännas av EU-parlamentet innan det går igenom, ska bolag visa att de produkter som de säljer på EU:s inre marknad inte har samröre med verksamheter där avskogning förekommer från och med december 2020, det vill säga från och med ett år tillbaka. De som inte kan uppvisa rätt information till nationella myndigheter kan få böter på upp till fyra procent av sin omsättning.

En del miljöorganisationer har välkomnat lagförslaget, men andra har kritiserat kommissionen för att gummi inte tillhör råvarorna på listan. Enligt en nyligen publicerad studie har fem miljoner hektar regnskog i Sydostasien och Afrika söder om Sahara huggits ner till förmån för gummiplantager mellan 2003 och 2017.

EU-kommissionen har emellertid meddelat att det kan bli aktuellt att lista även gummi i en senare version av lagen.

Miljöorganisationen WWF skriver i en kommentar att man ser lagförslaget som ett stort steg framåt, men att det också innehåller juridiska oklarheter, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet.

ANNONS

”Negativt är att det innehåller flera kryphål som hindrar EU:s stora möjlighet att hålla avskogningen borta från marknaden. Exempel på detta är att andra naturliga ekosystem och flera viktiga produkter inte inkluderas i lagen, samt att mänskliga rättigheter inte kommer in tydligare för att stärka rättigheter för urfolk och lokalsamhällen”, skriver WWF i sin kommentar.

Läs också:

Växthusgaser från livsmedel har ökat med 17 procent
Svenska banker stor finansiär av skogsskövling

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]