Dagens PS

Förbjudna AI-chip: Så smugglas de över gränsen till Kina

Avancerade AI-chip smugglas in i Kina genom allt mer kreativa metoder – ibland gömda bland levande humrar för att undvika upptäckt vid tullkontroller. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Avancerade AI-chip smugglas in i Kina genom allt mer kreativa metoder – ibland gömda bland levande humrar för att undvika upptäckt vid tullkontroller. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Björn Larsson Rosvall / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 06 feb. 2025Publicerad: 06 feb. 2025

Kriget om AI-chip trappas upp. USA:s exportförbud är på plats, men avancerade AI-chip smugglas ändå i Kina genom allt mer kreativa metoder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots hårda exportrestriktioner från USA hittar avancerade AI-chip ändå sin väg till Kina genom allt mer sofistikerade smuggelmetoder.

Det rapporterar Svenska Dagbladet, som kartlagt kreativa sätt som används för att kringgå amerikanska sanktioner.

Smuggling via listiga metoder

Chipsmugglingen har utvecklats till en katt-och-råtta-lek mellan USA och Kina.

Enligt SvD göms förbjudna halvledare i falska gravidmagar, smugglas i bland levande humrar eller passerar gränsen genom manipulerad bokföring och mutade tulltjänstemän.

På elektronikmarknader i Shenzhen och i webbutiker som Taobao säljer de senaste AI-chipen öppet för hundratusentals kronor styck.

Många av dessa enheter är ursprungligen tillverkade av Nvidia, vars Hopper 100-chip är förbjudna att exportera till Kina men ändå regelbundet dyker upp där.

ANNONS

Senaste nytt

Mellan hundra- och tvåhundratusen AI- chip

När ett malaysiskt företag nyligen beställde 2 400 av dessa chipreagerade Nvidia omedelbart.

ANNONS

En inspektionsgrupp skickades till Malaysia, där de kunde bekräfta att chipen användes i ett lokalt datacenter.

Men så snart inspektörerna hade lämnat anläggningen packades servrarna ihop och skickades vidare till Kina.

“Varje år smugglas mellan hundra- och tvåhundratusen chip. Det är omöjligt att stoppa”, säger Jimmy Goodrich, senior techanalytiker vid tankesmedjan Rand, till SvD.

USA försöker täppa till luckorna

För USA är halvledarchip en strategisk resurs, avgörande både för ekonomisk dominans och nationell säkerhet.

Därför har landet infört strikta exportrestriktioner och satsat stort på inhemsk chipproduktion som förväntas intensifieras under Trumps ledning.

Fabriker som den taiwanesiska tillverkaren TSMC :s anläggning i Arizona är en del av strategin för att minska beroendet av Asien. Men trots dessa åtgärder har Kina hittat sätt att kringgå restriktionerna.

“Lobbyister från amerikanska företag har satt till att försena restriktionerna. Kina har utnyttjat de fönstren till att köpa på sig stora mängder chip”, säger Chris Miller, professor på Tuftsuniversitetet i Boston, till SvD.

DeepSeek och säkerhetsrisken

ANNONS

Ett exempel på Kinas AI-framsteg är företaget DeepSeek, som nyligen lanserades en egen AI-modell med prestanda jämförbar med västerländska konkurrenter.

Men framgångarna har kantats av utmaningar, och bolaget har rapporterat svårigheter att skala upp sin verksamhet – något som sägs bero på chipbrist.

“Problemet är exportförbudet på avancerade chip”, säger DeepSeeks vd Liang Wenfeng.

DeepSeek har blivit en global snackis tack vare sina gratis AI-tjänster, men nu har även amerikanska myndigheter börjat granska företaget.

USA:s nationella säkerhetsråd undersöker nu vilka risker bolaget kan innebära, och den amerikanska flottan har redan förbjudit användning av DeepSeek på grund av “säkerhets- och etiska risker” .

Smugglingen fortsätter – men hur länge?

Trots alla restriktioner och satsningar på att stävja chipflödet till Kina är det tydligt att smugglingen fortsätter i stor skala.

Även om USA:s åtgärder på sikt kan göra det svårare för Kina att hålla jämna steg med AI-utvecklingen, är det långt ifrån säkert att blockaderna kommer att vara effektiva i längden.

Med ständigt nya metoder för att smuggla avancerad teknologi över gränserna fortsätter kampen om AI och halvledare – och frågan kvarstår: kan USA verkligen stoppa Kinas framfart?

ANNONS

Läs även: Hämnd för mikrochip – Kina förbjuder export av kritiska metaller. Dagens PS

Läs även: Biden rundar av med ny chip-räd mot Kina. Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS