Dagens PS

"För dyrt med havsbaserad vindkraft"

Dyrt ansluta vindkraft till havs, enligt expert
Energipolitik in i dimmorna? Ny kärnkraft dröjer, ingen vet när den är på plats, samtidigt som kostnaderna för att ansluta vindkraft till havs är höga. (Foto: Sergei Grits/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 dec. 2024Publicerad: 09 dec. 2024

Anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft blir höga. Nu förklarar ABB:s före detta forskningschef varför han är skeptisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Harry Frank är tidigare forskningschef hos ABB. 81 år fyllda är han pensionär men aktiv i energidebatten.

Senast kunde vi läsa hans åsikter i Bulletin under rubriken ”Harry Frank: Starta bygget av kärnkraften nu”.

Den senare tiden har delar av debatten om energipolitiken handlat om de massiva subventioner av ny kärnkraft som regeringen planerar.

Det har ställts mot parallella nej till ny vindkraft. Flera påpekanden har gjorts att med stopp för satsningar för vindkraft och mångmiljardbelopp till kärnkraft, sviker regeringen den uttalade neutraliteten mellan olika energislag.

Så dyrt kan det bli

Nu kommer näringslivsorganet TN med intellektuell slagkraft åt kärnkraftsförespråkarna genom att hävda att samhället ”kan” tvingas betala 12-14 miljarder kronor per gigawatt, ”om elkunderna ska stå för anslutningen till havsbaserad vindkraft”.

I det sammanhanget har TN enrollerat Harry Frank som konstaterar att det är dyrt att bygga kablar i havet.

”Utmaningen med att bygga kablar i havet är att du behöver konvertera från växelström till likström och då blir det väldigt dyrt”, säger Harry Frank hos TN, längre fram i artikeln konverterat till att man ”ofta” behöver göra det.

”Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs”, står det i Tidö-avtalet som regeringen och regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, träffat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Anslutningen central

Debatten har tagit fart igen, bland annat efter att Vattenfalls projekt vid Kriegers flak pausats. En viktig orsak var anslutningskostnaderna.

”Det är en av flera faktorer, men det är naturligtvis en viktig faktor i det här sammanhanget. För den kostnaden utgör totalt någonstans mellan 20 och 30 procent av hela projektet”, sade Vattenfalls vd Anna Borg till Di i oktober.

”Stamnätet behövs”

Anna Borg påpekade att ”i grund och botten behövs det här stamnätet till havs för att det ska vara möjligt” och att det fanns ”goda förutsättningar att få tillräcklig lönsamhet i projektet” med det nätet på plats.

Utmaningen för havsbaserad vindkraft är att det inte är samma sak att bygga elnät till havs som att bygga på land, säger Harry Frank.

Kruxet med att ansluta havsbaserad vindkraft, förklarar Frank, är att man ofta behöver konvertera växelström till likström för att överföringsförlusterna in till land inte ska bli för stora. På nedersta raden innebär detta höga kostnader för att den havsbaserade vindkraften, är summeringen.

Ingen vill bygga dansk vindkraft. Dagens PS

Vindkraften större än kärnkraften – igen. Dagens PS

ANNONS

Nytt larm om elkablarna: Tänk om. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]