Dagens PS

Wired: Revolut pressade över 50 att sluta

revolut
Revolut meddelade redan i maj att man säger upp 62 anställda. (Foto: Wikimedia Commons)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 08 juni 2020Publicerad: 08 juni 2020

Välj mellan att bli uppsagd på grund av “undermålig arbetsinsats” eller avgå och få en kompensation. Detta upplägg ska över 50 Revolut-anställda i Portugal och Polen varit tvungna att välja mellan. Advokater säger till tidningen Wired att upplägget kan vara olagligt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Wired skriver att brittiska neobanken Revolut ska ha gett ett 50-tal anställda ett ultimatum där de antingen accepterar att bli uppsagda på grund av “undermålig arbetsinsats” eller själva väljer att avgå. I samband med det sistnämnda alternativet erhåller den anställde en mindre summa.

De över 50 anställda är inte en del av de 62 anställda vars uppsägningar utannonserades i maj. De anställda i fråga jobbar på Revoluts kontor i Portugal och Polen.

I Polen är det lagligt att säga upp personal på grund av undermålig arbetsinsats och Revolut uppger att de sagt upp ett antal anställda på kontoret i Krakow. Tidigare i år har företaget iscensatt ett sparpaket där anställda kan få aktier som substitut för delar av månadslönen.

“Folk är hela tiden rädda”

“Folk är hela tiden rädda att någon ska sparka dem”, uppger en HR-anställd för Wired. “Självklart säger de inte att de kommer att säga upp dig , men allt som allt var budskapet ungefär så. Om du offrar pengar så slutar vi sparka folk.”

En talesman från Revolut uppger att företaget följer lokala regler.

“När anställda lämnar företaget på grund av överflöd eller prestation siktar vi på att göra detta så smärtfritt som möjligt och i alla enskilda fall följer vi lokala arbetsrättsregler”. säger personen. Företaget meddelar också att det tidigare varslet på 62 personer utgjorde “mindre än 3 % av arbetsstyrkan”.

Över 60 procent av Revoluts anställda har deltagit i “lön-mot-aktier”-upplägget, uppgav företaget i maj. Advokater Wired har talat med uppger att omständigheterna kring uppsägningarna i Polen och Portugal kan bryta mot lagen, då de kan innefatta “kriminella hot” och “trakassier”.

Läs mer: Efter avhoppen: Revolut tvingas säga upp 60

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]