Dagens PS

Skatt på krypto i Österrike – "vill skapa förtroende"

Österrike inför skatt på kryptovaluta.
Österrike inför skatt på kryptovaluta. Foto: Henrik Montgomery/TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 nov. 2021Publicerad: 10 nov. 2021

Österrike börjar beskatta kryptovalutor från och med mars. Tanken är att öka förtroendet för kryptomarknaden, enligt österriskiska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Österrikes regering säger att man vill öka förtroendet för kryptomarknaden genom den nya skatten på 27,5 procent. Tanken är att likställa kryptovaluta med aktier och obligationer. Själva beskattningen sker när någon gör vinst på att sälja sin kryptovaluta i samband med kurssvängningar. Det skriver Bloomberg.

Kryptoplattformen Bitpanda är stationerad i Österrike och kommer att påverkas av skatten. Det är i mars som skatten införs, som del i en större översyn av skattesystemet i Österrike.

Tidigare forskning visar att en skatt på kryptovaluta skulle kunna dra in stora medel till statskassorna, inte minst i Europa. Sammantaget tror ekonomerna att ungefär 3000 miljarder dollar är investerade i kryptosektorn.

Först i EU

Om Österrike genomför förändringen blir man det första landet i EU att beskatta krypto. Tanken är att jämna ut villkoren för olika typer av investerare.

“Vi tar ett steg mot likabehandling för att reducera misstroendet och fördomarna mot ny teknologi”, säger finansministern i ett uttalande på tisdagen.

Den som har köpt sin valuta innan lagen träder i kraft kommer inte att påverkas av beslutet och den som byter mellan olika kryptovalutor behöver inte heller skatta, som förslaget ser ut nu.

Läs också:

Nya kryptorekord – samlas i gigantiska tillgångar
Myndigheter: “Förbjud energislukande kryptovalutor i Sverige

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]