Dagens PS

PayPal drabbat av brottsvåg – så undviker du att drabbas

PayPal är drabbat av en stor brottsvåg i år.
PayPal är drabbat av en stor brottsvåg i år. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 apr. 2025Publicerad: 28 apr. 2025

Använder du PayPal kan du läsa extra noga nu. Nu har betaljätten drabbats av en brottsvåg där cyberkriminella hittar nya sätt att lura användarna. Så här undviker du att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brottsvågen sveper fram över betaljätten PayPal, där antalen cyberbrott har ökat med hela 600 procent i år, skriver brittiska Express.

Cyberbrottslingarna når ofta ut, som så ofta annars när det gäller nätbrott, via email till användarna.

Kontona uppges vara uppsagda hos PayPal

Där står det att kontona har blivit pausade eller uppsagda för att få kunderna att uppdatera med sina personuppgifter.

Bedrägerierna har även fortsatt under året genom bland annat falska presentkort och fakturor.

Nu försöker det globala cybersäkerhetsföretaget McAfee förmå PayPal-kunderna att vara vaksamma på allt de inte känner igen.

“Den senaste ökningen har spårats till en enda, mycket effektiv kampanj där angripare skickar officiellt utformade e-postmeddelanden med varningar som säger ‘Åtgärd krävs’, och kräver att användare uppdaterar sina kontouppgifter inom 48 timmar – annars hotas de med kontospärr”, uppger McAfee.

ANNONS

Senaste nytt

Gör egna kontroller – motverka brottsvåg

Om du får ett meddelande från PayPal är det viktigt att inte öppna det och absolut inte skicka några meddelanden eller uppgifter, om du inte är helt säker på att det verkligen rör sig om den verkliga betaltjänsten.

ANNONS

10 regler mot bedrägerier

För att göra det lättare för kunderna att undvika att luras har McAfee därför satt upp 10 viktiga regler kring PayPal.

Verifiera all kommunikation direkt med PayPal. Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms som påstår sig komma från PayPal. Öppna istället ett nytt webbläsarfönster och logga in direkt på PayPal.com, eller använd den officiella PayPal-appen för att kontrollera dina meddelanden.

Granska webbadresser och avsändare noggrant. Äkta PayPal-mejl kommer alltid från adresser som slutar på @paypal.com. Var extra försiktig med domäner som ser liknande ut, som paypal-account.me eller service-ppal.com, vilket ofta är tecken på bedrägeri.

Ring inga konstiga nummer

Ring aldrig telefonnummer som anges i misstänkta meddelanden. Om du behöver kontakta PayPal-support använd endast de officiella kontaktvägarna som finns på deras webbplats: PayPal Kontakt/ PayPal Sverige.

Var extra vaksam även om ett mejl säger att det kommer från [email protected]. Vissa bedragare kan förfalska e-postadresser eller använda äkta PayPal-verktyg, som fakturor, för att lura dig.

Kolla kontot ofta

Kontrollera ditt PayPal-konto regelbundet. Frekvent övervakning gör att du snabbt kan upptäcka obehörig aktivitet och rapportera det innan skadan sker.

ANNONS

Var skeptisk mot brådska och hot. Seriösa företag hotar sällan med omedelbar avstängning av konto eller kräver åtgärd inom mycket korta tidsramar, som 28 timmar.

Använd PayPals inbyggda säkerhetsfunktioner. Bekanta dig med PayPals säkerhetscenter och utnyttja deras bedrägeriskyddsverktyg.

Rapportera misstänkta aktiviteter

Rapportera misstänkt aktivitet omedelbart. Om du får ett misstänkt meddelande eller märker obehörig aktivitet, rapportera det till PayPal och ändra ditt lösenord direkt.

Slå på tvåfaktorsautentisering. Om du gör det, kan ingen komma åt ditt konto även om de får tag på ditt lösenord, eftersom de fortfarande behöver en kod som skickas till din telefon eller autentiserare.

Hoppa över meddelanden som erbjuder presentkort eller säger att du kommer att få betalt för att fylla i en enkät. PayPal skickar normalt inte dessa, men bedragare gör det ofta.

Läs även:

Paypal lanserar egna kryptovalutan. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS