Nyligen gick miljardären Mark Cuban ut och förklarade att etablerade banker ska vara rädda för DeFi, eller decentraliserade finanser. Är kryptosektorn nästa kassako för investerare?
Vana investerare dominerar marknaden för DeFi
Mest läst i kategorin
Decentraliserade finanser (DeFi), såsom kryptovaluta, smarta digitala kontrakt, NTF:er och DAO:s – decentraliserade autonoma organisationer – växer snabbt fram över hela världen. Den senaste tiden har stor summor flyttat in i den decentraliserade sfären: 60 miljarder dollar är idag placerade där.
DeFi:s stora fördelar, exempelvis genom smarta kontrakt, är framför allt möjligheten att slippa banken som mellanhand. Men det handlar också om möjligheten att sätta upp egna villkor för att en transaktion ska gå igenom.
Mark Cuban förklarade i sitt uttalande att DeFi gör transaktioner enklare både för företag och investerare, enligt CNBC. Han tycker att DeFi är ett bättre instrument än banker och andra finansiella institutioner, eftersom det gör dem “så mycket mer kapitalvänligt och operationellt effektivt än liknande traditionella företag”.
Men samtidigt som det finns en stark tillväxt och stor entusiasm kring tekniken är den också förknippad med stora risker. Det kan förklara att stora och vana investerare i rika länder hittills har legat bakom hur de decentraliserade finanserna byggs upp och utvecklas, enligt Cryptonews.com
Det beror sannolikt på att många investerare ser DeFi som nästa stora kassako, både genom spekulation, utlåning och tillgångsskapande.
“Anledningen att DeFi-symboler har dragit till sig investerares intresse är att sådana tillgångar ger tillgång till potentiellt hög utdelning”, skriver till exempel Rayne Steinberg i Forbes.
DeFi i bredare bemärkelse har alltså länge haft sitt starkaste fäste i länder som USA,Kina, Vietnam, Storbritannien och flera EU-länder. Men när det gäller att på bred front använda kryptovaluta är det nu länder som Inden, Pakistan, Ukraina, Kenya, Nigeria och Venezuela som hamnar i topp.
Framtiden får utvisa om alla aspekter av de decentraliserade finanserna är på väg att bli vardagsmat i fler ekonomier. Fortfarande är det oklart vilken plats kryptovalutor och DeFi kommer att ta i det finansiella systemet som helhet, påpekar Forbes.
Läs också:
JP Morgan varnar:Kryptokrasch kan komma från altcoins
Tidigare ECB-ledamot: Utmana kryptovalutorna!