Bitcoin och andra kryptovalutor kommer att få en energimärkning för att minska elförbrukningen, skriver Bloomberg. Miljöorganisationer har under lång tid kritiserat valutorna.
Så ska kryptovalutor miljömärkas enligt EU
Mest läst i kategorin
Mycket av den elektricitet som man behöver för att ta fram kryptovaluta kommer i dag från fossila energikällor. Även i de fall då kryptobrytarna har använt sig av ren energi så kunde den energin i sig ha gått till annan användning i hushåll och i industrier, resonerar kritikerna.
Nu har Rysslands krig i Ukraina dessutom resulterat i både energibrist och elbrist. Det har fått EU att signalera skarpt läge. Nu lanserar unionen en energimärkning för kryptovalutor.
Tanken är att få fler av blockkedjorna att överge den energikrävande metoden ”proof of work” och i stället gå över för det som kallas ”proof of stake”. Skillnaden mellan de båda metoderna är stor och att välja ”proof of stake” innebär i allmänhet att man reducerar kryptovalutans energiförbrukning med omkring 99 procent.
EU: “Byt till proof of stake”
Det ena systemet verifierar transaktioner genom att maskinellt lösa en rad svåra matematiska problem. Många användare kan syssla med det samtidigt. Det andra systemet bygger på att de användare som har störst innehav verifierar transaktioner.
EU-kommissionen ska nu samarbeta internationellt för att komma fram till ett bra märkningssystem. Det ska i sin tur premiera mer miljövänliga valutor.
EU kommer också att uppmana medlemsländerna att hantera frågan om kryptovalutornas energiförbrukning.
”När man utnyttjar kryptovalutor och andra blockkedjetekniker på energimarknaden och i handeln, så måste man vara noga med att endast använda de mest energieffektiva versionerna av tekniken”, skriver EU-kommissionen.
Senaste nytt
Inget förbud för energikrävande kryptovalutor
Man uppmanar också medlemsländerna att se över skattereglerna så att dessa inte gynnar kryptobrytning.
Tidigare har EU-kommissionen diskuterat om man ska förbjuda kryptobrytning via den mer energikrävande processen, men sedan svängde man i frågan.
Bara 10 procent av den sortens process sker i dag i Europa, men förslaget kan ändå få en inverkan på de olika valutorna.
EU kommer dessutom att ta fram en rapport som utvärderar industrins klimatpåverkan till 2025.
Läs också:
Bitcoin: “Brytarna är energivärldens dyngbaggar”