Dagens PS

Så kollapsade krypto – en återblick

Krypto skärm
Krypto har fallit som bransch under 2022. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022

Förra året svällde krypto som sektor över sina bräddar och hela branschen bubblade av optimism. Bara månader senare har hela livsbesparingar gått upp i rök och konkurserna haglar. Hur gick det till?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutorna har fallit som dominobrickor i inflations- och högränteekonomin. Den mest välkända valutan bitcoin föll hela 60 procent under året som gick, men det var inte den värsta kraschen.

Men det började med glada miner efter att kryptovalutorna 2021 hade hamnat i gemene mans digitala plånböcker och blivit mainstream.

Bloomberg listar och illustrerar förtjänstfullt hur krascherna därefter tog vid i tur och ordning.

År 2022 började lugnt, även om stölder från hackare störde balansen redan i februari, samtidigt som bitcoin hade visat tecken på vacklande kurs.

Krypto poppis i början av 2022

Kryptobolag gjorde kändisreklam inför amerikanska Super Bowl och kickade igång stora evenemang och konferenser världen över.

Men först i maj brakade allt lös, när kryptovalutan terra med tvillingmyntet luna kollapsade. Ett halvår senare sitter grundaren till en av världens största kryptobörser, FTX, fängslad.

Vi befinner oss i en global kryptovinter, för efter terra kom kryptokraschernas kavalkad. Kryptofonden Three Arrows Capital, kryptomäklaren Voyager Digital, utlånaren Celsius Network, kryptobörsen FTX och utlånaren BlockFi har alla gått igenom tuffa tider.

En av de centrala principerna för krypto, och blockchain, är idén om decentralisering: ingen är ansvarig, och ingen enskild spelare kan destabilisera de andra. I praktiken har det nu visat sig vara annorlunda, skriver Bloomberg. Systemet är sammankopplat och tillgångarna koncentrerade. Därför får svallvågorna från Terra-kraschen i maj enorm betydelse.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Terrakraschen chockade krypto-världen

Terra var en kryptovaluta baserad på dollarns värde, som också hade tvillingmyntet luna relaterad till sig. Valutans tanke var att balansera terra gentemot dollarvärdet genom att relatera till hur många luna som såldes.

För innehavare gick det att tjäna pengar genom att växla sitt innehav mellan de båda mynten.

Men i maj gick det inte längre att klassa terra som ett stablecoin, då det i stället sjönk långt under dollarvärdet. Det förorsakade krasch när båda valutornas värde sjönk till noll.

Där hade det kunnat sluta, om inte mängder av kryptoinstitutioner hade gått in med stora pengar i terra genom bolaget Terraform Labs.

Krypto börjar krackelera med terra

Hashed, Jump och Pantera såväl som Coinbase, Binance och Galaxy Digital hade gått in med pengar.

Galaxy Digital var en av de största förlorarna i kraschen. Företaget redovisade en kvartalsförlust på 555 miljoner dollar i augusti. Därefter kom det fram att Galaxy Digital också hade satsat 77 miljoner dollar i konkursdrabbade FTX.

En annan stor förlorare var handelsföretaget Jump, vars styrelsemedlem också satt i styrelsen för Luna Foundation Guard. Omkring 3 miljarder dollar satsade LFG på att försöka rädda terras värde vid kraschen. Då hade Jump redan genomlevt en förlust på 320 miljoner dollar efter att Solana-plattformen Wormhole blev hackad.

ANNONS

Binance exponering mot terra och FTX

Binance hade motsvarande 3 miljoner dollar i terra 2018. Under en period före kollapsen var Binance innehav värt 1,6 miljarder dollar, enligt uppgifter.

Binance blev också drabbat av en hackerattack mot plattformen Ronin, som handlade med bitcoin med koppling till onlinespelet Axie infinity. 600 miljoner bitcoin försvann ur Ronin.

När Binance några månader senare gick ut med att man ville sälja av sitt innehav i FTX kryptotillgång FTT, och att den motsvarade ett värde på 529 miljoner dollar, så sjönk värdet och uttagen ökade.

I samband med Binance uttag kom det fram att Alameda Research, som tillhörde FTX, hade ett oproportionerligt stort innehav av FTT.

Three Arrows Capital i botten

Kryptolångivaren Hodlnaut stoppade uttag och drog tillbaka sin licensansökan för Singapore i augusti. Bolaget hade förlorat både på Terrakraschen och senare på FTX.

Three Arrows Capital förklarade sig bankrutt i juni på grund av terra. Det drabbade i sin tur långivaren BlockFi, som förlorade 80 miljoner dollar.

FTX hade teckant avtal om att köpa upp BlockFi. Det hann emellertid inte bli av innan FTX gick i konkurs, och drog med sig BlockFi i fallet.

ANNONS

Konkurser kopplas till krascher

Även Voyager Digital ansökte om konkurs efter FTX-kraschen, efter att ha tagit upp 486 miljoner dollar i lån från börsen. Dessförinnan hade man förlorat stort på sin exponering gentemot Three Arrows Capital.

Även Celsius Network såg sig tvunget att ansöka om konkurs i juli i år, på grund av kopplingen till Three Arrows Capital, till vilka man hade förlorat mer än en miljard dollar.

Digital Currency Group – moderbolaget till kryptomäklaren och långivaren Genesis – visade sig ha lånat ut massor av pengar till Three Arrows Capital. Man hade nu en fordran motsvarande 1,2 miljarder dollar.

Dessutom hade man exponering mot FTX motsvarande 175 miljoner dollar. Genisis hotas av konkurs om man inte får in ungefär 1 miljard dollar i kapital.

Läs också:

Varningen: Krypto kan orsaka ny finanskris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS