Dagens PS

Ryska centralbankens tips: Undvik sanktioner med krypto

Bilden föreställer Moskva. Ryska centralbanken rekommenderar nu företag att använda krypto för att runda sanktioner
Ekonomiska sanktioner och nya handelspartner får Ryssland att se vänligare på kryptovalutor. (Bild: Lise Åserud/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Krypto är inget Ryssland gillat särskilt mycket, men sanktionerna från EU har tvingat landet att hitta nya kunder – och nya sätt att sköta betalningarna på. Inklusive kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sanktioner från EU och USA har tvingat Ryssland att hitta nya handelspartners. I dag står länder som Kina, Indien och Turkiet i fokus för rysk export.

Men förflyttningen har skapat ett stort problem – ryska företag och banker måste hitta nya betalningssätt. Därför tipsar centralbanken i Moskva nu om bland annat krypto, rapporterar Reuters.

Utestängda från SWIFT

En effekt av sanktionerna i spåren av Ukrainakriget är att ryska banker inte längre kan använda Swift – världens största system för penningtransaktioner.

Det här är ett hårt slag för Ryssland och allra mest för landets exportindustri. Att inte kunna använda internationellt godkända och beprövade sätt att föra pengar fram och tillbaka gör det nästan omöjligt att genomföra affärer.

Från centralbankens sida hoppas man att det på sikt ska växa fram alternativ till SWIFT, som gör det lättare för Ryssland igen. Men det löser inte problemen här och nu. Det är därför centralbanken bland annat rekommenderar krypto.

Ryska staten har inte alltid varit vänner av krypto, som bland annat Intellinews rapporterat, och på olika sätt försökt kontrollera användningen. Samtidigt är landet en av världens ledande krypto-brytare.

Påverkar handeln med Kina

Både strategiskt och konkret har Kina blivit Rysslands viktigaste handelspartner de senaste åren. Det betyder att en växande mängd ryska företag gör affärer på daglig basis med kinesiska kunder.

ANNONS

Inte minst finns det en stor råvaruhandel över gränsen, som kräver snabba betalningar, berättar Bloomberg.

Som en konsekvens av detta har även kinesiska myndigheter och företag tvingats förändra sin syn på kryptovalutor. En intressant utveckling är dock att både ryska och kinesiska myndigheter vill spela ned användningen av kryptovalutor för att undvika nya sanktioner och handelshinder.

Läs också:

Ryska oljeintäkter förvånar. Dagens PS

Kryptomarknaden skakar – framtiden oviss. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]