Dagens PS

Ny decentraliserad finans – revolution för bankvärlden

DeFi – decentraliserade finanser
DeFi – decentraliserade finanser får allt mer makt i samhället. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Ny digitala lösningar kommer skaka om bankvärlden inom kort. Revolutionen kommer leda till en decentraliserad finans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nya digitala lösningarna är redan här och det gäller att hänga med i svängarna för den som inte vill hamna på efterkälken. Decentraliserad finans, eller DeFi, är redan ett snabbt växande segment på finansmarknaderna som ska kapa onödiga mellanhänder.

”Jag ser det som en logisk fortsättning på kryptovalutor. DeFi handlar om att bygga finansiella tjänster runt kryptovalutor på samma sätt som vi har kring vanliga valutor idag”, säger Johan Javéus, chefstrateg på SEB.

Mer transparent

Samtidigt som hackerattacker har blivit vardagsmat så är det meningen att de nya tjänsterna ska göra det finansiella systemet säkrare och mer transparent menar Johan Javéus.

Samtidigt måste banker och andra institutioner ta till sig den nya tekniken. Mastercard meddelade nyligen att man kommer kunna låta användare göra betalningar och tjäna bonusar i bitcoin och snart även i andra kryptovalutor.

”Det är en teknologisk revolution och effekterna kommer att bli väldigt stora”, säger Niclas Sandström, vd på investmentbolaget Hilbert Group som är specialiserat på blockkedjeinvesteringar.

Samtidigt ser myndigheterna på med oro, men de kan inte göra så mycket menar Niclas Sandström, “eftersom det dels är decentraliserat och utvecklingen dels går i rasande fart”.

“Så det är svårt att stoppa utan att stänga ner internet.”

Läs även: Peter Thiel: Höga kryptopriser tecken på inflation

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]