Dagens PS

"Kriget mot svarta pengar är förlorat"

Svarta pengar
Kriget mot svarta pengar och pengatvätt är förlorat, menar tidningen The Economist. Här dollarsedlar som bokstavligen tvättats i Zimbabwe. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 apr. 2021Publicerad: 13 apr. 2021

Det är den brittiska prestigetidningen The Economist som målar upp en svart bild i frågan om svarta pengar och pengatvätt. Kriget är förlorat, anser man.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Analysen lägger stor skuld på bankerna, aktualiserat av den brittiska låneförmedlaren NatWest som snart ska upp i rätten i Storbritannien för att ha underlåtit att granska en guldhandelskund som satt in 365 miljoner pund, motsvarande 4,3 miljarder svenska kronor, hos banken.

De använder också den amerikanska Capital One som exempel, då de fick miljardböter i januari för att ha underlåtit att rapportera tusentals transaktioner.

“Bankerna akilleshälen”

Även Danske bank får en rejäl känga av The Economist för sina tidigare affärer i baltikum med potentiellt svarta pengar, en härva som uppdagades 2018 och där också svenska Swedbank var indragna. Tidningen menar att de uppräknade bankernas agerande är toppen av ett isberg:

“Dessa fall tyder på att bankerna förblir akilleshälen i det globala kriget mot penningtvätt, trots att reglerna syftar till att göra dem till frontlinjesoldater i den konflikten”, skriver tidningen.

“Ett krig som förlorats”

De menar att den globala AML-lagstiftningen (anti-money-laundering) är ett fiasko:

“Det är inte mycket svårare idag än för 20 år sedan att tvätta smutsiga pengar genom att starta ett skalföretag, dölja bytet som strömmar genom det som legitima intäkter och övertala en etablerad bank att behandla det. Som ett resultat berättar siffrorna om ett krig som förlorats”.

Tidningen varnar för att problemet bara kommer att växa sig större om inget görs. Många länder har inte särskilt mycket intresse av att bekämpa pengatvätten, och andra länder har privatiserat hela processen. Svarta pengar i kryptovalutor är ett växande problem utan någon klar lösning.

ANNONS

På tredje plats: Ingen

Länder och banker är inte heller särskilt bra på att samarbeta om pengatvätt, slår tidningen fast. USA och Storbritannien gör det till viss del, men på tredje plats kommer “ingen”.

“Värdet av information som kommer från ett nätverk av banker är tusentals gånger högre än den information som en bank har, för du kan inte bara se var pengarna kom ifrån, utan vart de gick och vart de gick därifrån och så vidare . Det ger dig en bild av nätverket”, säger en chef på en stor internationell bank till The Economist.

Läs hela artikeln på The Economist.

Läs mer: 700 rapporter om pengatvätt i spelbranschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]