Blockkedjeteknik kan hålla tillgångar säkert inlåsta – ofta för säkert, om ägaren dör med sina koder. Sajten Blocksdecoded listar tips för privatpersoner, men kanske har även utvecklare skäl att fundera över utmaningen.
Glöm inte att döden kan strula till det
Kan du tänka dig att dela nyckeln till dina kryptovalutor i två delar och ge anhöriga halva var? Sajten Blocksdecoded har sammanställt guiden som definitivt är tänkt att läsas innan den blir helt aktuell.
Så kallade kryptoplånböcker kan ibland riggas med villkor om att det krävs flera signaturer för att komma åt innehållet. Så går det till exempel att lista tre personer, varav två men alltså inte samtliga behöver signera. På så vis ska det normalt gå att öppna plånboken även om en ägare går bort.
Smart med smart kontrakt?
Fler tekniska lösningar finns, inklusive smarta kontrakt som skickar pengar vidare till ett annat konto när du inte har loggat in under ett visst tidsspann.
Det finns också e-posttjänster som ska motsvara ”dödmansgreppet” på till exempel en motorbåt. De skickar vidare givna meddelanden när man slutar att svara på sin vanliga adress. Även där rekommenderas att inte hela nyckeln lämnas till samma tjänst, eftersom den som driver tjänsten skulle kunna sno den.
Gammaldags lösning
Att skriva in koder i ett traditionellt testamente är en lösning av mer traditionellt snitt. Men den som fullt litar på exempelvis familjemedlemmar kan förstås istället ge dem koden, förslagsvis också med lite instruktioner om hur de ska användas.
Artikeln framhåller också att kombinationer av de nämnda metoderna kan hjälpa till att minska risken att tillgångarna blir vare sig stulna eller evigt inlåsta.
Den här artikeln publicerades först på vår partnersajt Blockchain360.