Dagens PS

FI: Kryptotillgångar olämpliga för konsumenter

FI:s GD Erik Thedéen om största riskerna i Sverige just nu
"Låga räntor och stigande tillgångspriser under lång tid riskerar att bygga risker med ökat risktagande och stigande skulder", säger Erik Thedéen i en Di-intervju. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 22 feb. 2021Publicerad: 22 feb. 2021

Efter en kartläggning av marknaden varnar Finansinspektionen, FI, konsumenter för att investera i finansiella produkter som har kryptovalutor som underliggande tillgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FI har tidigare flaggat för att riskerna att handla i kryptotillgångar, exempelvis bitcoin.

Nu utökar FI varningen till att täcka en större mängd produkter och tillgångar, enligt ett inlägg på myndighetens hemsida.

I synnerhet lyfter FI att kryptotillgångar inte omfattas av samma konsumentskyddsregler som flera andra typer av finansiella produkter och risken att konsumenten förlorar pengar beskrivs som stor.

”Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen och fortsätter:

”Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter.”

Läs mer: Rapport: E-kronan kan inte ersätta kontanter >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]