Dagens PS

FI-chefen vill se förbud: "Bitcoin nationell fråga för Sverige"

förbud
Erik Thedéen, Finansinspektionen, vill se ett förbud mot brytning av kryptovalutor med en energiintensiv metod. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

Kryptovalutor är ett hot mot klimatmålen, enligt Finansinspektionens Erik Thedéen som vill se ett förbud i hela EU mot en energiintensiv brytningsmetod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erik Thedéen, generaldirektör för svenska Finansinspektionen är också vice ordförande i Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).

I en intervju med Financial Times säger han att han vill se ett förbud i hela EU för den energiintensiva metoden “proof of work” som används för att bryta nya kryptovalutor. De två största kryptovalutorna, bitcoin och ether använder sig av den metoden, även om Ethereum-blockkedjan presenterat planer om att byta metod i juni.

Han menar att kryptobrytningen äventyrar klimatomställningen, och är ett hot mot Sveriges och EU:s chanser att klara av målen i Parisavtalet.

”Lösningen är att förbjuda proof of work… Proof of stake har en betydligt lägre energiprofil”, säger Erik Thedéen till FT.

“Vore en ironi”

Han framförde samma budskap och uppmanade Sveriges regering att gå före i en debattartikel i Dagens Nyheter i november tillsammans med Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, vilket Dagens PS rapporterade om.

På grund av en växande kritik mot de höga utsläppen som genereras av den elektricitet som används för att bryta kryptovalutor samt ett förbud mot aktiviteten i Kina har många miners gått över till att använda förnybar energi.

Det har gett ett ökat intresse för att etablera sig i länder med mycket förnybar energi, som Sverige och Norge – något som retar upp Erik Thedéen.

“Det vore en ironi om vindkraften som genereras på Sveriges långa kustlinje skulle ägnas åt bitcoinbrytning”, säger han till Financial Times.

ANNONS

“Bitcoin är nu en nationell fråga för Sverige på grund av mängden förnybar energi som ägnas åt brytning”.

Vill se förbud mot metod – inte valutorna

Han påpekar också att han inte förespråkar något brett förbud mot kryptovalutor – det är den energiintensiva brytningsmetoden som han vill få bort.

“Vi måste ha en diskussion om att skifta branschen till en mer effektiv teknik”, säger han.

Läs även: Myndigheter: ”Förbjud energislukande kryptovalutor i Sverige”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]