Stiftelsen som har ansvar för kryptovalutan ethereum uppger att man ska sänka utsläppen från valutan med 99 procent, skriver Computer Sweden. Åtgärden är en uppgradering där man går över till verifieringsmetoden “proof of stake” istället för “proof of work”.
Ethereum ska bli hållbart – 99 procent utsläpp bort
Mest läst i kategorin
Tusentals miljarder dollar finns investerade i kryptobranschen. Men en känslig fråga är de massiva utsläpp som den digitala valutan orsakar. Flera stora kryptovalutor kräver enorma mängder elektricitet i sina verifieringsprocesser. Till exempel ska ethereums blockkedja i dagsläget dra lika mycket el som hela Colombia varje år. Mycket av den elektriciteten produceras med smutsiga energikällor som kolkraft. Koldioxidutsläppen från branschen blir därmed också enorma.
Att det har blivit så energikrävande beror på kryptovalutans själva uppbyggnad. Den är decentraliserad och bygger på att användare med hjälp av datorkraft löser extremt komplexa problem för att bevisa att en transaktion har ägt rum (proof of work). Proof of stake bygger inte på den sortens kryptering, utan på att personer med stora tillgångar i valutan också godkänner transaktioner i den.
Varnar för ethereum-bedragare
Uppgraderingen kommer ethereum att genomföra 6 september då blockkedjan stängs av, skriver Computer Sweden. I samband med övergången varnar Ethereums stiftelse kryptoägare för att det kan förekomma en ökad mängd bedrägeriförsök.
Efter uppdateringen kommer kryptobrytning av ethereum inte längre att utföras.
Proof of stake är inte alls en lika tekniskt avancerad metod, utan användare med större insats i valutan verifierar transaktioner. Nätverket ska då säkras genom större användare som har en större insats i krytovalutan och därmed anses ha större incitament att agera hederligt så att den inte ska förlora sitt värde.
Enligt Forbes finns det emellertid också risker med proof of stake, eftersom det kräver mindra arbete av datorerna. En är att valutan kan bli mer sårbar för attacker.
Läs också:
Ethereum testkör ny uppgradering
Sverige kan säga nej till “grön” krypto