Dagens PS

DeFi-kampen hårdnar – ethereum förlorar marknadsandelar

Kampen är igång vem som ska dominera DeFi och ethereum halkar efter. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Kampen om marknadsandelar inom DeFi hårdnar. Samtidigt verkar det som att den ledande DeFi-plattformen ethereum förlorar sitt monopol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ser ut som att en ny decentraliserad digital ekonomi trots allt kan vara möjlig – sedan applikationerna som byggs ovanpå olika blockkedjor har ökat i storlek och funktionalitet, skriver The Economist. 

Kampen hårdnar på DeFi-marknaden

Den kanske viktigaste delen i den nya ekonomin är decentraliserad finansiering (DeFi) som bland annat gör det möjligt för användare att få lån och handla med tillgångar. Men nu hårdnar alltså kampen på marknaden – där ledande ethereum får ökad konkurrens.

Den nuvarande blockchain-tekniken är långsam där både bitcoin och ethereum använder “proof of work”, där datorer tävlar med varandra för att verifiera transaktioner, i utbyte mot en belöning. Detta saktar ner nätverken och begränsar kapaciteten. Bitcoin kan bearbeta sju transaktioner per sekund medan ethereum kan hantera 15.

Planer är igång med att flytta ethereum till den mer lätthanterliga mekanismen “proof of stake” senare i år men det kan vara för sent. Enligt research från JPMorgan Chase sjönk andelen DeFi-applikationer som använder ethereum till 70 procent i slutet av 2021.

Tusentals transaktioner i sekunden

Istället är det ett växande antal nätverk som Avalanche, Binance Smart Chain, Terra och Solana som nu använder “proof of stake” för att köra blockkedjor – fast mycket snabbare och billigare. Avalanche och Solana bearbetar till exempel tusentals transaktioner i sekunden.

Om inte ethereum hinner ikapp snart “är risken att ethereum-nätverket kommer förlora ytterligare marknadsandelar”, uppger Nikolaos Panigirtzoglou från JPMorgan.

Lär även: Kryptofonden satsar vidare – 45 miljoner till svenskt bolag

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]