Kryptovalutor må vara olagliga i Kina, men landet är nu näst störst i världen på brytning av bitcoin då en underjordisk marknad blomstrar.
Brytning av bitcoin tillbaka i Kina – trots förbud
Mest läst i kategorin
Kina slog under fjolåret ned hårt på kryptovalutor, som helt förbjöds. Särskilt tog man i hårdhandskarna mot så kallad “bitcoin mining”, där datorer använder beräkningskraft för att skapa nya kryptovalutor.
Kina var före nedslaget världens största gällande brytning av bitcoin, med mellan 65 och 75 procent av bitcoinnätverkets “hash-rate” (processorkraft). Det sjönk dock till noll under juli och augusti 2021 efter Xi Jinpings regering gjorde sitt nedslag mot kryptovalutor, enligt data från Cambridge University, rapporterar CNBC.
Men en ny olaglig och underjordisk marknad för brytning av bitcoin uppstod snabbt. Enligt ny forskning från Cambridge Centre for Alternative Finance stod den underjordiska kinesiska marknaden för 22 procent av bitcoinnätverkets “hash-rate” i september 2021.
Det innebär att Kina är världens näst största land för brytning av bitcoin efter USA. Världens näst största ekonomi hanterade en flermånaders energibrist förra året, vilket ledde till många strömavbrott. Kina är fortfarande starkt beroende av kol och ökar investeringarna i förnybar energi i ett försök att bli koldioxidneutralt till 2060. Myndigheterna ser kryptobrytning som ett potentiellt hinder för den planen.
Forskningsmetoden bygger på aggregerad geolokalisering från enorma bitcoin-gruv-“pooler” – som kombinerar datorresurser för att mer effektivt bryta nya tokens – för att avgöra var aktiviteten är koncentrerad i olika länder. Det innebär dock enligt forskarna att datan är något osäker, då det går att dölja sin geografiska plats med så kallade VPN-verktyg. Enl
Läs även: Kina: ”Alla transaktioner i krypto förbjudet”
Läs även: Svenske komikern om krypto: ”Borde ha varit försiktigare”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.