Dagens PS

Bitcoins ras raderar Teslas vinster på kryptoinvesteringen

Elon Musk investerade i bitcoin åt Tesla i början av 2021, i syfte att få avkastning på kontanter som inte omedelbart behövdes i bolagets verksamhet. Efter att bitcoin sjönk rejält i går ligger värdet på kryptoinvesteringen nu nära break-even.
Elon Musk investerade i bitcoin åt Tesla i början av 2021, i syfte att få avkastning på kontanter som inte omedelbart behövdes i bolagets verksamhet. Efter att bitcoin sjönk rejält i går ligger värdet på kryptoinvesteringen nu nära break-even. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2022Publicerad: 12 maj 2022

När Elon Musk i början av 2021 köpte Bitcoin för 1,5 miljarder dollar befästes kryptovalutans status som en vanlig investering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bitcoins status som investering sköt i höjden när Elon Musk i början av förra året köpte bitcoin för 1,5 miljarder dollar, drygt 15 miljarder kronor. Han använde pengar ur Teslas kassa till köpet, vilket är ovanligt, men han och elbilstillverkarens ekonomichef Zach Kirkhorn uttryckte stolthet över att vara banbrytande med en ny praxis för att satsa pengar för att tjäna stora pengar.

Syftet med köpet var att få avkastning på kontanter som inte omedelbart behövdes i bolagets verksamhet. Hittills har dock experimentet visat sig vara ett misslyckande. Den 11 maj sjönk bitcoin under 29 400 dollar, drygt 294 659 kronor, och raderade alla Elon Musks tidigare vinster.

Bitcoin återhämtade sig senare på dagen men ligger nu nära break-even för Elon Musk.

Teslas bitcoininvestering

I början av 2021 köpte Tesla cirka 46 700 bitcoin och betalade med företagskassan. Genomsnittspriset var 32 500 dollar, nästan 325 729 kronor. I slutet av första kvartalet hade Tesla sålt cirka en tiondel av innehavet för 58 000 dollar, knappt 581 301 kronor, per bitcoin, och tjänade 271 miljoner dollar, drygt 2 716 miljoner kronor, för bitcoins som kostat bolaget 143 miljoner dollar, drygt 1 433 miljoner kronor.

På bara några veckor tjänade Tesla således 128 miljoner dollar, nästan 1 283 miljoner kronor. Efter försäljningen ägde Tesla 42 000 bitcoins och det gör de än i dag. I början av november förra året var värdet på Teslas bitcoins dubbelt så högt som Teslas inköpspris, men den 11 maj föll bitcoin alltså till under 30 000 dollar, cirka 300 673 kronor.

Kan behöva göra nedskrivning i balansräkningen

Bitcoin klassificeras officiellt som en immateriell tillgång med obestämd livslängd och enligt den definitionen, om värdet faller under det pris Tesla en gång betalade, måste bolaget göra en nedskrivning på kryptovalutan i sin balansräkning även om de inte säljer dem.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Elon Musk närmar sig Jack Dorseys bitcoin-kult

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]