Kryptovaluta och decimaler kan vara ganska förvirrande. Det blir många nollor att hålla reda på, och kryptovalutorna trampa på underliga områden in där ingen förut vågat, eller brytt sig om, att gå.
Kryptovaluta – många nollor att hålla reda på
Mest läst i kategorin
Bitcoin delas i satoshi, som är 0,00000001-del av myntet. I fredags kostade enligt Bloomberg en shiba inu motsvarande 0,00004893 dollar (0,00044 öre). En wei är en kvintiljon av en ether, 0,000000000000000001. Det blir många nollor att hålla reda på.
Psykologisk faktor
Ska man försöka sig på att förklara blir det blir det både förståeligt, och, som sagt, förvirrande. Handlare vill gärna tänka att det går att köpa billigt, och få mångdubbelt tillbaka på insatsen. Och en miljon Shiba Inu kostar runt 450 kronor, vem vill inte en miljon av någonting?
“Med många av de här meme-kryptovalutorna, som Doge och Shiba, är det så att investerarne plöjer in pengar eftersom de ser ut att vara billiga, säger Halsey Minor, styrelseordförande för Public Mint, en blockchainplattform.
“Det finns ett psykologiskt element här, i många fall, när folk tänker ‘Å, ett bitcoin kostar 582 000, men ett dogecoin kostar bara två kronor”, fortsätter han.
Slumpartad standard
Logiken bakom de minimala delarna av bitcoin och ether är krångligare. Att dela upp ett mynt upp till 18 decimaler är inte särskilt logiskt. Teoretiskt kan ju en kryptovaluta stiga så mycket i värde att alla de där decimalerna kommer till nytta, men det är nog mest teoretiskt.
“Många forskare inom området är överens om att 18-decimalstandarden för ECR20-mynt är ganska slumpartad, och troligen inte idealisk – 18 decimaler är väldigt mycket precision för vilket område som helst”, säger Arjun Bhuptani, medgrundare och projektledare för Connext, ett interoperabilitets-nätverk som gör det möjligt för Etherum-kompatibla blockchains att kommunicera.
Hårdvara begränsar
Det problematiska är att medan siffror kan vara oändliga eller delas till oändligt små tal har datorhårdvara gränser för hur mycket data som kan lagras. Det har gjort att en del plattformar och mynt har valt bort 18-decimalsstandarden. Tether, som är ett stablecoin, använder bara sex decimaler, vilket är ganska mycket för ett mynt som ska vara värt nästan exakt en dollar.
“Avvägningen som kryptoskapare gör gäller om användarvänligheten väger upp det extra arbete som behövs för att andra projekt och appar ska kunna integrera det”, säger Bhuptani.
Läs även: Bitcoin har ny uppgradering – öppnar för entreprenörer
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.