Dagens PS

Krypto: Hur investerar man i bitcoin?

bitcoin 40 000 dollar
Världens största kryptovaluta bitcoin rycker på tisdagen och är åter värd över 40 000 dollar efter flera dagars nedgång. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 dec. 2021Publicerad: 10 dec. 2021

Krypto började med bitcoin, och sedan har fler och fler alt-coin och meme-coin och rena bluff-coin följt. Men hur gör man för att investera i bitcoin, eller ethereum, eller i någon av alla de alt-coin som finns? 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske tänker du att det nog är lite sent att hoppa på tåget nu. Det vilda kryptoåret 2021 har gett enorma vinster till en del, och förluster till andra. Volatiliteten hos kryptovalutorna, där bitcoin är typexemplet, kommer inte att försvinna.

Hög volatilitet, ok avkastning

I januari 2021 låg priset på bitcoin på 30 000 dollar (drygt 202 000 kronor). I april var priset för ett bitcoin 63 000 dollar (drygt 571 000 kronor), för att sedan sjunka under 30 000 dollar i juni enligt Forbes. Sett under året har bitcoinpriset stigit med 14 procent, vilket är en ganska god avkastning för den som investerat långsiktigt.

ANNONS

Senaste nytt

“Tio miljoner träffar”

När Dan Herron, som är finansiell rådgivare, skrev in “hur man investerar i bitcoin” i sökrutan fick han “tio miljoner träffar men ingen säker källa”, berättar Bloomberg. En tvådagarskonferens om bitcoin gav fler frågor än svar, och en känsla av att kulturen runt valutan kanske var lite väl “bro-tastic”.

Så hittade han Coinbase Inc, en digital valutabörs som är störst i USA och mest använd i Storbritannien. Coinbase börsnoterades 14 april, och det var samma dag bitcoin nådde sitt högsta pris någonsin.

Börsnoteringen sågs som ett tecken på att krypto blivit mainstream i investeringsvärlden. Företaget skulle stå under samma regelverk och granskas på samma sätt som andra bolag.

Krypto som en del i portföljen

Sedan dess har bitcoin rasat, och det har aktiekursen i Coinbase också gjort. Fler kryptobörser har kommit, till exempel Kraken och Bittrex. Binance är världens största spothandelsbörs för krypto sett till handelsvolym.

ANNONS

Herron säger att han inte skulle rekommendera att man placerar sin sparbuffert för nödsituationer i kryptovaluta, men att det inte är en dum idé att blanda in krypto i portföljen.

Egen plånbok nödvändig för handel

Så om man nu ändå vill köpa till exempel bitcoin, hur gör man då?

För det första kan du behöva skaffa en bitcoinplånbok. Det går att köpa utan att skapa en egen plånbok om man gör det via vissa mäklare, som Robin Hood. Då har mäklaren så att säga vårdnaden om dina tokens. Vill du handla själv behöver du en plånbok. Det är där din krypto kommer att finnas, virtuellt sett.

Det gäller dock att hålla reda på nyckeln till din plånbok, gör du det kan du inte nå dina tillgångar längre.

Det lättaste sättet att investera i krypto är alltså via en börs. Där skapar du ett konto, och anger betalningsmetod. Efter att börsen verifierat din identitet kan du börja handla, föra över valutan till din personliga plånbok, och hoppas på det bästa!

Läs även: Forskare: NFT-ekonomin är lika ojämlik som den vanliga 

Läs även: Kryptohandlen nu värd 17 000 miljarder dollar 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]