Dagens PS

Krasch för Miamicoin – förväntningar för höga

Miami tjur
Miami har marknadsfört sig som en av USA:s mest kryptopositiva städer. Förutom den egna valutan Miamicoin har de installerat monumentet The Bitcoin Bull. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

Kryptostaden Miami har sett sin egen kryptovaluta Miamicoin rasa till nära noll i värde. Samtidigt menar en del att borgmästaren har ägnat sig åt korruption när valutan togs fram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Staden Miami har lanserade sin nya kryptovaluta, kallad Miamicoin, i februari. Miami har satsat 5,25 miljoner dollar på myntet. Francis Suarez, stadens borgmästare, kallade det för ett historiskt ögonblick.

Miamicoins skapare, organisationen Citycoins, hyllade också det finansiella experimentet, skriver affärssajten Quartz.

Suarez menar att kryptovalutan i framtiden skulle kunna bli så lönsam för staden att den kunde ersätta Miamis skatteintäkter.

Citycoin har även designat officiella kryptovalutor för andra städer, bland annat New York. Man kommer också att göra en valuta åt Austin i Texas. Andra städer har startat egna kryptoverksamheter, som bitcoinbrytning.

Miamicoin spekulativ valuta

Miami är den stad som hittills gått längst i sin hyllning av krypto. Efter att ha lanserat myntet köpte investerare in sig i den nya valutan för miljontals dollar. Men de senaste nio månaderna har har det valutan snabbt tappat i värde. I september stod den som allra högst, men har nu fallit med hela 95 procent. Nu kostar ett Miamicoin 0,0032 dollar.

Det är en helt spekulativ valuta och många menar att det är osannolikt att den kommer att börja ta fart igen. Det innebär också att de intäkter som Miami hade hoppats på brinner inne.

Juridiskt tillhör Miamicoin inte staden utan upphovsmännen på Citycoin. Men staden får del av eventuell avkastning. Närmare granskning har emellertid också visat på ett nära samarbete mellan bolaget och borgmästaren, som förväntas marknadsföra lösningen. Citycoin har också reagerat starkt så snart det har kommit kritik från andra politiker och propsat på medieträning, enligt uppgifter från Quartz.

Det har i sig väckt anklagelser om finansiell korruption, eftersom kontakterna helt enkelt är för täta och långtgående.

ANNONS

Det finns i nuläget ingen modell för hur kryptovaluta kan ha en roll i offentlig ekonomisk administration. Men i visionen för Miami har man tänkt sig att valutan ska användas i vardagliga lokala transaktioner, precis som dollarn. Man har också långtgående planer på att finansiera offentliga projekt med den.

Dessa får nu sannolikt läggas på is.

Läs också:

Tjur ska hylla bitcoin i Miami
Miami: Offentliganställda kan få lön i bitcoin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]