I ett försök att få kontroll över den privata lånesektorn har Kinas regering tvingat fram en affär med finansiella techjätten Alipay.
Kina tvingar Alipay att splittra ägandet
Mest läst i kategorin
Den kinesiska regeringen har skapat nya regler för banksektorn. Nu tvingar man Ant Group, som bland annat äger näthandelsgiganten Alibaba, att dela upp sin lånetjänst Alipay. Det skriver Financial Times.
I samband med att bolaget blir uppdelat kommer en tjänst för att kontrollera kreditvärdigheten hos lånekunder att börja användas, vilket Alipay länge har velat.
I ett tidigare har Alipay fått tillsägelse att dela upp sina lånetjänster i en kreditkortsliknande tjänst – Huabei – och en tjänst för snabba, kortfristiga lån – Jiebei.
För att få skapa en kreditvärdighetstjänst, kommer nu ett nytt joint venture-bolag att skapas, där bolag som ägs av den kinesiska delstaten Zheijiang kommer att dela ägandet med Alipay.
Det är inte bara Alipay som har tvingats omstrukturera verksamheten på det här sättet. Under sommaren kom nya regleringar från den kinesiska centralbanken, om att det inte räcker med att kontrollera lånekundens säkerheter, utan också kundens kreditvärdighet. Men samtidigt får ett företag som Alipay inte självständigt kontrollera sina kunder.
“Regeringen tror att maktmonopolet hos de stora techföretagen kommer sig av bolagens kontroll över data, säger en person som har nära kontakt med personer i beslutsfattande organ till Financial Times.
“Den vill att det får ett slut.”
Att regeringen vill ha skärpta krav för utlåning beror bland annat på en genomlysning som visar hur stor del av marknaden Alipays kortsiktiga lån upptar. Man befarar att en osund lånemarknad med oseriös utlåning kommer att leda till en obalans i systemet.
Men det faktum att Alipay tvingas till att samäga betaltjänsten med bland annat Zheijiang Tourism Group betyder också att staten får insyn i kreditvärderingen. När en person ansöker om ett lån hos Alipay så kommer personens förfrågan att skickas till ett nytt företag och därefter till antingen Huabei eller Jiebei.
“Den ömsesidiga tilliten mellan Ant och provinsledningen i Zheijiang gör att fintechgruppen kommer att ha mycket att säga till om i det nya joint venture-företaget”, säger en tidigare anställd tjänsteman på Kinas folkbank till Financial Times.
“Men den nya konstruktionen gör också att Ant måste lyssna på partiet när det kommer till beslut i viktiga frågor.”
Läs också:
Soros sågar Blackrocks statsning på Kina: “Tragiskt misstag”
Kina förbjuder mer än tre timmars onlinespel