Kina har tidigare slagit ned hårt på kryptovalutor, men nu ändras tonen rejält. Vice centralbankschefen i Kina kallar bitcoin ett “investeringsalternativ”.
Kina kallar bitcoin ett "investeringsalternativ"
Mest läst i kategorin
Uttalandet från Li Bo, biträdande guvernör på Peoples Bank of China, landets centralbank, sätter en ny ton för Kinas syn på kryptovalutor.
“Vi betraktar Bitcoin och stablecoin som kryptotillgångar … Det här är investeringsalternativ”, sade Li Bo, biträdande guvernör för PBOC, på söndagen under CNBC:s paneldiskussion vid Boao Forum för Asien.
“De är inte valuta i sig. Så den viktigaste rollen vi ser för kryptotillgångar framöver är som investeringsalternativ”, säger han.
Slog ned hårt 2017
Kina slog ned hårt på kryptovalutahandeln 2017 och förbjöd så kallade ICO, initial coin offerings samt stängde ner kryptovalutabörser.
“Många länder, inklusive Kina, tittar fortfarande på det och funderar på vilken typ av lagkrav som behövs. Kanske minimalt, men vi måste ha någon form av lagkrav för att förhindra … spekulation av sådana tillgångar för att skapa allvarliga finansiella stabilitetsrisker”, säger Li Bo enligt CNBC.
Bitcoin föll hårt i helgen
Uttalandet sätter en ny ton för Kinas syn på kryptovalutor, menar Vijay Ayyar, chef för affärsutveckling vid kryptovalutabörsen Luno som hyllar att Kina kallar bitcoin investeringsalternativ.
“Jag tycker att det är ganska viktigt och definitivt skiljer sig från deras tidigare uttalanden eller positioner om offentliga kryptovalutor”, säger han till CNBC.
Bitcoin tappade rejält i pris i helgen efter att ha toppat nära 65 000 dollar per bitcoin i samband med Coinbase börsnotering förra veckan. Som lägst var bitcoin nere 15 procent till ett pris på 52 810 dollar per bitcoin på lördagen. Under en timme föll priset nästan 7 000 dollar. På måndagen hade priset återhämtat sig något och bitcoin handlas till priset 56 881 dollar per bitcoin.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.