Det råder delade meningar om en europeisk digital centralbanksvaluta införas. Men skulle en digital euro kunna vara räddningen för Europa?
Kan en digital euro vara räddningen för Europa?
Mest läst i kategorin
I sommar kommer EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag som ritar upp riktlinjer för en digital euro.
Medan Kina har kommit längst i arbetet med en digital centralbanksvaluta bland de större ekonomierna i världen, ligger Europa längst fram bland de största centralbankerna i väst, skriver Financial Times.
Christine Lagarde har anammat projektet sedan hon tog över ordförandeposten i den europeiska centralbanken (ECB) 2019. Hennes företrädare Mario Draghi, gav däremot inte idén någon större uppmärksamhet.
I oktober väntas ECB meddela om man en kommer starta ett pilotprojekt, och Lagarde har sagt att hon förväntar sig centralbanken kommer att vara redo att fatta ett slutgiltigt beslut om en digital euro 2026 eller 2027.
ECB vill främja euron
Europa kämpar allt som oftast med dollarns dominerande ställning i det internationella finansiella systemet, och EU:s politiker är ivriga att hitta nya sätt att främja euron globalt.
Man är också på sin vakt om Kinas digitala valuta kan göra att Peking får mer att säga till om.
Liksom andra centralbanker är ECB också oroad över att privat kontrollerade digitala valutor kommer att få fäste i det finansiella systemet när fler och fler konsumenter skyr kontanter.
Till Financial Times sa en ECB:s styrelsemedlemmar Fabio Panetta, att det behövs en riskfri tillgångsklass och det enda som finns är en centralbanksvaluta.
Senaste nytt
Svårt att förklara nyttan av en digital euro
Det finns dock många frågor hos konsumenter, finansiärer och politiker om exakt vad en digital centralbanksvaluta egentligen syftar till att uppnå, och om de potentiella riskerna överväger fördelarna.
Tveksamheterna har dessutom vuxit i takt med att hotet från kryptovalutor avtagit i samband med bitcoins (och andra digitala valutors) värdeminskning.
En digital centralbanksvaluta är dessutom svår att förklara för allmänheten då många människor anser att de använder digitala pengar när de använder betalkort eller andra betallösningar, snarare än kontanter.
Sverige har inget behov av en e-krona
Då fler och fler länder i världen infört digitala valutor med statligt stöd anser många beslutsfattare att Europa måste följa efter.
I vårt eget land var Stefan Ingves en ivrig förespråkare för en e-krona, när riksbanken först drog i gång projektet 2017. Han menar att i vi måste införa en digital valuta i den offentliga sektorn i takt med att människor slutar att använda kontanter.
Men en statlig utredning ledd av Anna Kinberg Batra blev klar i slutet av mars, och slutsaten blev då att Sverige just nu inte har något behov av en digital centralbanksvaluta, eller en e-krona.
“Ska e-kronan införas ska den vara trygg och då måste flera frågor besvaras. Det tycker jag att den nya riksbanksledningen ska få göra”, sa Kinberg Batra till SvD i en intervju i samband med att utredningen redovisades.
Så kan en digital euro vara räddningen?
Vad ECB till slut bestämmer sig för att göra beror till slut på av vad omvärlden gör, menar Financial Times.
Till skillnad från den amerikanska dollarn har euron en mycket svagare position, och med de geopolitiska spänningarna är tjänstemän på ECB redan oroliga över hur mycket Europa förlitar sig på utländska företag för stora delar av sitt betalningssystem – även om många är baserade i USA.
Eswar Prasad, professor vid Cornell University säger till tidningen att euron redan tappat mark i internationell handel.
Därför, menar han, kan en digital centralbanksvaluta vara av “största vikt” för Europa.
Vill du läsa mer om valutor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Cervenka: En e-krona hade sänkt Sverige
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.