Dagens PS

Forskare: NFT-ekonomin är lika ojämlik som den vanliga

NFT-ekonomin
Ett fåtal rika har lagt beslag på NFT-ekonomin, visar ny forskning. (Foto: TT/Warner Bros. Pictures)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 dec. 2021Publicerad: 08 dec. 2021

NFT-ekonomin skulle demokratisera konstvärlden – men egentligen är den lika ojämlik som den vanliga ekonomin, visar ny forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Starka förespråkare för kryptovalutor, blockkedjeteknologi och NFT:er (non fungible tokens) brukar framhålla att har kapacitet att demokratisera genom det decentraliserade digitala universumet. Systemet beskrivs som “helt öppet” där “handeln öppnar upp för massorna”, skriver nyhetssajten Vice.

En växande mängd forskning tyder dock på att den växande NFT-ekonomin inte skapar en ny ordning – utan snarare återskapar strukturerna i den gamla, där ett fåtal mäktiga kontrollerar systemet och skördar frukterna, enligt sajten.

Analyserade 6,1 miljoner avslut

I en studie publicerat i den prestigefulla tidskriften Nature fann exempelvis ett forskarteam att “de översta 10 procent av handlarna utför 85 procent av alla transaktioner och handlar minst en gång 97 procent av alla tillgångar” i NFT-världen.

Forskarna analyserade 6,1 miljoner avslut av 4,7 miljoner NFT:er med 160 separata kryptovalutor mellan juni 2017 och april 2021. De primära kryptovalutorna som användes var Ethereum och WAX, som marknadsför sig som ett miljövänligt alternativ.

Datan kommer bland annat från de stora NFT-marknadsplatserna OpenSea och Decentraland och NonFungible Corporation, som samlar data på historiska NFT-försäljningar.

Elit styr NFT-ekonomin

Sammantaget målar forskningen upp en bild av NFT-ekonomin som nästan helt fångad av “valar” (stora köpare och samlare) eller av personer med djupa fickor inom krypto. En elit lägger beslag på lejonparten av tillgångarna och handeln – precis som i den vanliga ekonomin.

“Marknaden är väldigt koncentrerad”, säger Andrea Baronchelli, en av forskarna bakom studien och associerad matematikprofessor vid City, University of London och ledare för en grupp inom token-ekonom på Alan Turing Institute, till Vice.

ANNONS

“Den här idén som var väldigt stor och spreds i media – ‘Nu har vi öppnat upp konstmarknaden. Alla har direkt tillgång till samlingarna, och därför kan de sälja sina grejer’—är trevlig, men motsvarar förmodligen inte verkligheten”, säger hon.

Forskare från företaget Chainanalysis kom fram till ett liknande resultat: “Mycket liten grupp av mycket sofistikerade investerare hämtar in det mesta av vinsten från NFT-samlande”, enligt Vice.

Läs även: Unik NFT av Banksy säljs i partiklar – för 1500 dollar styck

Läs även: Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]