Måndagens förhandlingar mellan facket och arbetsgivarna på Klarna slutade i oenighet. Nu meddelar Unionen att nästa steg är att stämma Klarna i domstol. Det rapporterar Dagens Nyheter på måndagen.
Facket drar Klarna inför domstol
Mest läst i kategorin
I maj meddelade företagsledningen på Klarna att var tionde av de 7 000 anställda skulle få lämna företaget.
Fackförbundet Unionen som företräder personalen på Klarna har ifrågasatt neddragningarna och menar dessutom att företaget brutit mot medbestämmandelagen. Nu står det klart att parterna inte kunde förhandla sig fram till en gemensam lösning.
Till domstol
Facket säger till DN att nästa steg är att stämma Klarna.
“Förhandlingarna som vi haft har slutat med oenighet idag. Vi är inte överrens och nästa steg är att stämma dem i domstol. Vi får titta på det här nu och se hur vi går vidare”, säger Unionens pressekreterare Johanna Green till Dagens Nyheter.
Finansförbundet överrens
Klarna har sedan innan nått en överenskommelse med Finansförbundet. Samma överenskommelse ska ha erbjudits Unionens medlemmar, men nobbades.
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, kommenterar i ett pressmeddelande.
“Klarna varken förhandlade eller informerade klubben om uppsägningarna. Då menar vi att det inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande”, skriver Martin Wästfelt.
Klarna kommenterar till Dagens PS per mejl:
“Det är tråkigt att Unionen avvisar den överenskommelse som vi nådde med Finansförbundet, samt att de vill avsluta förhandlingen i oenighet. Vi hade naturligtvis hoppats att kunna avsluta detta och gå in i nästa fas med utökat samarbete. Klarnas uppfattning är fortsatt att inget arbetsrättsligt regelverk har åsidosatts.”
Dagens PS har tidigare rapporterat att Klarna har det tufft ekonomiskt. I augusti framkom att företaget gör en förlust på 35 miljoner kronor – om dagen. Det var Svenska Dagbladet först med att rapportera.
Läs även:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.