Dagens PS

"Blippande" ökar i Norden – Men Sverige ligger sist

Andelen som väljer att "blippa" vid betalningar har stigit till 69 procent (Foto: Visa)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 06 maj 2020Publicerad: 06 maj 2020

I spåren av coronaviruset ökar användandet av kontaktlösa betalningsmetoder i Norden. Vårens ökning är sju procentenheter högre än förra året. Och danskarna ligger långt före svenskarna i anammandet av den nya tekniken. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är danska betaltjänstföretaget Nets som har gjort en undersökning av de nordiska ländernas användning av kontaktlösa betalfunktioner.

Den visar att andelen som väljer att betala kontaktlöst i länderna steg från 40 till 45 procent de första 16 veckorna förra året. I år har samma siffra gått från 57 till 69 procent, alltså en ökning med 12 procentenheter.

Sverige ligger dock inte i framkant när det gäller att betala genom att “blippa”. Faktum är att vi är sämst i norden.

I Danmark ökade de kontaktlösa betalningarna under fem veckor 2020 från 80.8 procent till till 83.4 procent. I Sverige var samma ökning 47.4 procent till 50.2 procent. Tvåa på listan över mest “blippande” landet är Finland, följt av Norge.

Betaltjänstföretaget Nets inköpschef är dock imponerad över utvecklingen i Norden. I ett uttalande säger Robert Hoffman “Bekvämligheten med ´tap and go´-betalningar har alltid varit populära i Norden, men vi har aldrig sett en sådan här adaptionsgrad. Vi tänker alla på att minska spridningen av Covid-19, så jag är glad att meddela att de nordiska konsumenterna svarar på WHO:s rekommendationer och önskemålen från handlare, genom att välja kontaktlös betalning när det är möjligt”.

Läs mer: Småföretag i bräschen för ny betalteknik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]