Många apputvecklare inriktar sig på kvinnors hälsa, eller femtech. Men erfarenheten av appar som riktar sig till kvinnor är inte enbart positiv. Det menar överläkaren Helena Kopp Kallner, som är orolig för patienternas integritet.
Femtech växer – men se upp med fertilitetsapparna
Mest läst i kategorin
”Man ska vara uppmärksam på vem avsändaren är, hur mycket information man matar in och till vad informationen kan användas”, uppmanar överläkaren Helena Kopp Kallner.
Helena Kopp Kellner är överläkare i obstetrik och gynekologi på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet. Hon får ofta samtal från företag som vill testa idéer om onlinetjänster inriktade på kvinnors hälsa. Själv tycker hon att man behöver vara försiktig.
Appar med fokus på kvinnor, femtech, växer i Sverige. Några fokuserar på fertilitet medan andra riktar in sig på livet efter en förlossning, och de problem som kan komma då.
Tidigare har det avslöjats att vissa fertilitetsappar, exempelvis en app som skulle bedöma så kallade ”säkra perioder”, fick kritik av kvinnor som hade blivit gravida. Mödravårdsmottagningar har rekommenderat kvinnor att inte använda sådana appar, men många har gjort det ändå.
Femtech kan komplettera sjukvård
Apparna kan inte ersätta hjälp från sjukvården, utan bara i bästa fall komplettera den, menar Helena Kopp Kallner. Samtidigt menar hon att det utrymmet har uppstått för att sjukvården kanske inte direkt möter de behov som finns. Det kan exempelvis handla om friskvård och information.
”Det finns en risk i att använda utländska appar som kan sakna kännedom om den svenska sjukvården”, säger hon.
Helena Kopp Kallner tycker att man ska kvalitetsgranska en app som riktar in sig på kvinnors hälsa om man tänker använda den. Det handlar till exempel om att titta på kunskaperna hos dem som utformat appen.
Men det handlar också om integritet. En tidigare granskning av 30 populära internationella fertilitetsappar visar att appara samlar in och delar data om användaren utan godkännande och använder spårningsprogram. Många följer heller inte GDPR, skriver Dagens Nyheter.
Läs också:
Digital vårdrevolution i kölvattnet av virus
Skållhet nätdoktor: “Vad är problemet”