Gigantiska uråldriga vargar är tillbaka. Nu väntar mammutar, sabeltandade tigrar och såklart dinosaurier. Eller en stor besvikelse.
Experter: Återupplivad jättevarg en stor bluff


Mest läst i kategorin
Vad gör en art till en art? Den märkliga frågan kan bli mer aktuell än någonsin när ett företag inom genteknik påstår att man återskapat en jättevarg som varit utdöd över 12 000 år.
Men som det mesta som verkar hämtat ur fantasin, så saknar denna nyhet ett stort korn av sanning, rapporterar BBC.
Forskare menar nämligen att påståendet är falskt. Att företagets genmanipulerade vargar inte kan likställas med den sedan länge utdöda arten. Men bluffen är en stor succé för företaget som fångat halva internet.
Läs mer: “Skräckvargen” tillbaka – efter 12 500 år i graven. Dagens PS
Jättevarg ett imponerande reklamtrick
För över 10 000 år sedan fanns det jättevarg på de amerikanska kontinenterna. I veckan har förstasidor och rubriker världen över skanderat att genetiken har återupplivat arten. Men experter suckar åt det hela.
Företaget, Colossal Biosciences, framgångar är banbrytande – men deras vargar är inte jättevargar. I alla fall inte den art som fanns på planeten förr. I själva fallet handlar det om genmanipulerade gråvargar.
I någon mån kanske det kvittar. Det företaget visar är att gentekniken har kommit långt och kan förstärka egenskaper hos varelser som verkligen förvandlar djuret i fråga. Investerare som ser möjligheter i detta lär flockas – och företagets egna förvandlade gråvarg kan på det viset vara en stor succé.
Men för den som hoppas att mänskligheten ska kunna ge förlorade arter en ny chans är sanningen förstås en besvikelse. Experter lyfter att det fortfarande är väldigt svårt att jobba med gammal DNA och att vi har långt kvar att gå där.
“Uråldrig DNA är som färsk DNA som gått på hög temperatur i ugnen över natten”, säger paleontologen Nic Rawlence till BBC. “Det som finns kvar är fragment, som damm och spillror.”
Faktaruta: Vad är “art”?
Art är den grundläggande biologiska enheten för klassificering av levande organismer.
En art består av individer som kan få fertil avkomma tillsammans. Inom vetenskapen används latinska namn (släkte + artnamn) för tydlighet, till exempel Homo sapiens för människan. Artsbegreppet är centralt inom biologi, ekologi och evolutionsteori.
Senaste nytt
Vad har man gjort?
“Företaget har tagit fram gråvargar med egenskaper som påminner om jättevarg. Större huvuden, och vit päls. Det är en slags hybrid”, säger Rawlence.
Biologen Beth Shapiro jobbar för bolaget i fråga, hon tillägger själv:
“Gråvargen är den närmaste levande släktingen till jättevargen. Genetiskt är djuren väldigt lika. Vi har riktat in oss på den DNA som leder till egenskaper som leder närmare jättevarg och klonat dessa och skapat vargarna på det viset.”
Så, genmanipulerade gråvargar eller återupplivade jättevargar – vad spelar det för roll? Om den är lik en jättevarg så kan det väl duga som en återskapad art? Paleontologen Rawlence håller inte med.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Utrotning fortfarande permanent
“Utrotning är fortfarande för alltid, och vi måste lära oss av våra misstag. Arter som går förlorade är borta för alltid. Eller skulle det här betyda att vi kan utrota arter som vi vill för att återskapa liknande varianter?”, säger Rawlence till BBC.
Gråvargen och jättevargen är två helt olika arter. Skillnaderna är stora – och genom att skruva i och lyfta fram 20 av 19 000 gener har man inte återskapat jättevarg, menar experten. Man har tagit fram gråvarg som har inslag av sin utdöda kusin.
För den som vill se djur med fantastiska egenskaper är det fortfarande en nyhet med viss betydelse. Men för den som vill se återkomsten av utrotade och förhistoriska djur är det ett slag i luften.
Läs även: Finska ringen ska ge ny kunskap om gravida. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.