I dagens techbrief berättar vi bland annat att en säkerhetsexpert hävdar att penningtvätt är “vanligt förekommande” på Spotify.
Expert: Spotify används för att tvätta pengar
Mest läst i kategorin
TECHBRIEFEN – Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.
Expert: Penningtvätt vanligt på Spotify
En säkerhetsexpert på Kaspersky Labs hävdar i en DN-artikel att det går att tvätta pengar via Spotifys spellistor.
”Det är absolut vanligt förekommande. Inte främst för att lyssna på gratis musik med, utan kontona används till att tvätta pengar, eller att tjäna pengar på att få utbetalningar via Spotifys cash out-system”, säger David Jacoby i tisdagsutgåvan.
Som exempel nämns hur svarta pengar används för att köpa botnets, vilket är ett kluster av hackade konton, där senare dessa konton används för att spela upp låtar och för varje spelning kommer pengarna ut som vita.
”Man kanske tappar lite av sitt kapital, men man får tvättade pengar tillbaka”, säger Jacoby.
Enligt honom är praxisen vanligt förekommande. DN har sökt Spotify efter en kommentar. (Finwire)
Även Intel spolar mobilmässan
Nästa företag att dra sig ur mobil- och telekommässan i Barcelona på oro för coronaviruset är amerikanska chipjätten Intel, rapporterar Venturebeat.
Bolaget meddelar att det väljer att sätta personalens säkerhet i första hand och kommer därför att avstå eventet som pågår mellan 24 och 27 februari. Inräknat för Intel är det nu känt att sex bolag avstår mässan. De övriga fem är Amazon, LG, Ericsson, Nvidia och Sony.
Mässan i Barcelona är den största för telekom- och mobilbranschen. Den lockar årligen 100 000 besökare. (Finwire)
Sökjättens HR-chef lämnar av familjeskäl
Googles HR-chef Eileen Naughton avgår av familjeskäl men stannar kvar i företaget i en annan roll. Det rapporterar Techcrunch.
Eileen Naughton, som varit med Google i 13 år, har i ett uttalande sagt att hon önskar flytta med familjen tillbaka hem till New York. Hon har spenderat de senaste sex åren i London och San Francisco.
När Eileen Naughton ska lämna sin post är och vem som ska ersätta henne är ännu oklart. Google har tidigare kritiserats för bristen på mångfald samt hanteringen av sextrakasserier, vilket ledde till massiva protester från personalens sida.
Slack tonar ned IBM-avtal
Teknikbolaget Slack, som erbjuder en populär chattapp för företag, rusade med över 15 procent på måndagen efter uppgifter om att företaget landat ett stort avtal med IBM. Bolaget tonade dock senare ner det hela och menar att IBM redan är en av de största kunderna sedan flera år tillbaka.
Enligt Slack har IBM ökat sitt användande över tid, men någon uppdaterad prognos för det fjärde kvartalet eller räkenskapsåret som avslutas 31 januari 2020 är inte aktuellt.
Slack-aktien föll tillbaka med drygt 7 procent i efterhandeln i USA. (Finwire)
Sonytopp ny streamingchef på Bezos bjässe
Amazon har rekryterat Mike Hopkins, styrelseordförande på Sony Pictures Television, som ny chef för streamingtjänsten Prime Video samt Amazon Studios. Det rapporterar Variety.
Rekryteringen medför att nuvarande Amazon Studios-chefen Jen Salke rapporterar direkt till Mike Hopkins, som i tur rapporterar till vd Jeff Bezos.
Innan Mike Hopkins började på Sony Pictures Television 2017 hade hann hunnit med att leda streamingtjänsten Hulu i fyra år.
Amazon får höjt kreditbetyg
Kreditvärderingsjätten Moodys höjer nu sitt kreditbetyg för e-handelsjätten Amazon till A2, från tidigare A3. Utsikterna för betyget är positiva.
Moodys uppger i en kommentar att uppgraderingen kommer som ett resultat av den starka utvecklingen för Amazon Web Services, en enhet som drog upp resultatet under förra året trots massiva investeringar i marknadsföring och frakt. Moodys uppger vidare att man räknar med ett fortsatt starkt kassaflöde från Amazon. (Finwire)
Google hoppar av vindkraft-affär
Google har dragit sig ur affären med Vestas avseende köp 12,5 procent i Lake Turkana Wind Power, den största vindkraftsparken i Afrika. Det rapporterar Bloomberg News.
Bakgrunden är en försening i leveransen av en kraftlina till vindkraftsparken som har en kapacitet på 310 megawatt. Projektet var planerat att vara färdigt i oktober 2016 men kom att försenas med två år efter att entreprenörer byts ut. Med Google ute ur leken har Vestas påbörjat dialog med andra potentiella köpare av sin andel, sade en talesperson.
Vindkraftsparken ligger i Kenya och hade inneburit Googles andra köp på kontinenten efter ett solenergiprojekt i Sydafrika. Kostnaden för vindkraftsparken har varit 620 miljoner euro. (Finwire)