Det är i princip omöjligt att vara helt anonym på nätet, enligt experter. Företagen är så stora att det är extremt svårt att veta hur långt nätverken sträcker sig och vilka data de delar med varandra, säger Peter Mackhé på Sveriges annonsörer.
Expert: Omöjligt att vara helt anonym på nätet
Mest läst i kategorin
I USA har Google gjort upp i ett uppmärksammat fall om användares uppgifter. Google har, hävdas det, spårat användare trots att de surfat via så kallat inkognito-läge.
Ett till synes mer privat och säkert surfalternativ i webbläsaren Chrome.
Enligt uppgörelsen måste Google förstöra datan men inte betala skadestånd till användarna. Google själv säger att datan enbart är av “teknisk” karaktär och inte innehåller några uppgifter som går att spåra till enskilda.
Går det ens att vara anonym online?
Jag tror inte det. Det är väldigt svårt att veta exakt hur de stora företagen samlar in data, säger Peter Mackhé, medieexpert på branschorganisationen Sveriges annonsörer.
Han får medhåll av Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Nej, är mitt grundsvar. Det är i princip omöjligt att inte lämna spår efter sig. Sedan kan man göra det väldigt, väldigt svårt för någon som vill spåra en, säger han.
Försvarsvapen
De genomsnittliga användarna av söktjänster, appar och webbläsare är dock inte helt försvarslösa, enligt såväl Mackhé som Jonasson:
Använd en privat flik i webbläsaren exempelvis eller helst en helt annan webbläsare. Vill du vara extra försiktigt finns det VPN-tjänster, säger Jonasson.
Den som kan använda olika enheter bör göra det. Men även hålla koll på vad du tillåter appar och tjänster att spåra. Jag stänger exempelvis alltid av mikrofonen, säger Mackhé.
Senaste nytt
Privat information
Att ta till egna skyddsåtgärder kanske ändå inte är tillräckligt.
Om vi tittar på Sverige hade vi för något år sedan händelsen där olika apotek hade delat data med Meta (Facebook). Då spelar det inte så stor roll vad den enskilda användaren gör för försök att inte bli spårad, säger Jonasson.
Att såväl Meta som Google är enormt stora spelare på annonsmarknaden gör det svårt för företag att inte använda dem, enligt Mackhé.
Fördelen med de här nätverken är att det är enkelt, du loggar in på allt med ett användarnamn eller klick. Men baksidan är att det läcker data mellan tjänsterna.
MARCUS ALEXANDERSSON/TT
Fakta: Så surfar du anonymt
- Tänk först igenom hur känslig informationen är för dig.
- Beroende på behovet av anonymitet kan en privat flik i din vanliga webbläsare räcka.
- Om du vill vara mindre spårbar använd en annan webbläsare än vanligt, förslagsvis en med integritetsfokus som Brave eller Duckduckgo.
- Vill du ytterligare förhindra spårning finns det olika VPN-tjänster.
- Den som har möjlighet bör även tänka efter vilken internetleverantör man väljer.
- Alla kan även förhindra en del spårning genom att säga nej till kakor online.
Källa: Peter Mackhé, Måns Jonasson